Berta Sándor

Nem tudják megverni az embert a gépek a ruhák hajtogatásában

Mivel a tevékenység meglehetősen összetett feladatot jelent, ezért az emberek még jobban teljesítenek.

A kimosott ruhák összehajtogatása az egyik legnépszerűtlenebb háztartási feladat, de ha valaki a kaotikus ruhakupacok helyett rendet szeretne látni a szekrényében, akkor nincs mit tenni. Nem csoda tehát, hogy a tudomány és a startupok foglalkoznak ezzel a problémával, főleg, hogy úgy tűnik, nincs olyan probléma, amelyet ne lehetne automatizálni.

A hajtogatás területén az első megoldás a 2019-ben bemutatott Foldimate nevű robot volt, amely ruhaneműk és más közepes méretű textíliák egyenletes hajtogatására szolgált. A gép öt perc alatt 25 darab ruhát tudott elrendezni és kevesebb mint 1000 dollárba került. Az érdeklődés korlátozott volt, a vállalat honlapja már nem elérhető. A hivatalos Twitter-fiók utoljára 2020-ban frissült, nem sokkal a koronavírus-járvány kezdete után. A Foldimate egyetlen ismert versenytársának a japán Laundroid számított, amely tavaly csődbe ment.

Most a Berkeley Egyetem és a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy új technikát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a robotok gyorsabban és hatékonyabban hajtogassanak. A szakemberek egy olyan modellt használnak, amelynek két karja csipeszszerű végekkel rendelkezik, hogy néhány lépés alatt pontosan összehajtogasson egy textilt. Képes arra is, hogy magát a ruhadarabot kiterítse azért, hogy megkezdhesse a hajtogatási folyamatot. Minden egyes lépés után mélységérzékelő kamerával elemzi a munkaterületet, hogy előkészítse a következő munkafázist.


A BiManual Manipulation Network betanítása során 4300 "műveletet" értékeltek ki, amelyeket emberek egyedül vagy gépi segítséggel végeztek a legkülönbözőbb textíliákkal. A robot ezután önállóan, különböző hajtogatási stratégiák alkalmazásával edzett. Annak tesztelésére, hogy az eredmény általánosítható-e, ezután sikeresen tesztelték a tanulási adatsorban nem szereplő mosodai tételeket. Az eredmény lenyűgöző. A robot óránként 30-40 előkészítetlen ruhadarabot képes összehajtani. Ami e tekintetben nagy lépés a gépek számára, az valószínűleg még eltart egy ideig, mire megjelenik a vállalatoknál vagy a háztartásokban. Végül is az ilyen programozható robotok két jól mozgó markoló karral és kamerával több tízezer dollárba kerülnek.

A kutatók a jövőbeni felhasználási lehetőségek széles skáláját látják a magánháztartásoktól kezdve a kórházakon, szállodákon át a logisztikáig, de tisztában vannak azzal, hogy a szükséges teljesítményt és sokoldalúságot még nem sikerült elérni. A következő lépésben szeretnék megtanítani robotjukat más típusú ruhák hajtogatására is, a lehető legkevesebb bemutató anyag alapján. A kutatók az adatkészleteket és a munkájukkal kapcsolatos egyéb anyagokat nyilvánosan elérhetővé tették a GitHubon. A kapcsolódó tanulmány megtekinthető az Arxiv-on.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #5
  Ez nem hit, az ember nem ruhahajtogatógép.
 • zola2000 #4
  "egy ember viszont nem erre való"

  Ez tévhit, az embernek többmillió éves evolúció alatt mindig is dolgoznia kellett.
 • wraithLord #3
  3x-os gyorsítással is olyan tempóban csinálja a robot, hogy egy gyakorlottabb butikos ennyi idő alatt 20-at tökéletesen összehajtogatna (és akkor lehet, hogy keveset mondtam). Szóval enyhe kifejezés, hogy nem tudják megverni, van még mit fejleszteni rajta.
  Más kérdés, hogy egy robot addig csinálja, amíg van áram, egy ember viszont nem erre való.
 • inkvisitor #2
  Euthanáziával?
 • Tetsuo #1
  De a gyász feldolgozásában segít az AI. LoL