Berta Sándor

Vészhely­zetben fegyveres robotokat alkalmazna Oakland

A kaliforniai város vezetése egyelőre megtagadta az engedélyt, de a helyi rendőrség továbbra is szorgalmazza a harci robotok bevetését.

A The Intercept amerikai magazin arról számolt be, hogy hetekig tartó huzavona után a település civil felügyelőbizottsága és a rendőrség megállapodott egy olyan szövegben, amely megtiltja a robotok emberekkel szembeni támadó célú alkalmazását. Az egyetlen kivétel a paprikaspray permetezése. A városi tanács október 18-án jóváhagyta a megállapodást. Jennifer Tu, az American Friends Service Committee munkatársa és az Oaklandi Rendőrségi Bizottság rendőri tevékenységgel foglalkozó albizottságának tagja azt gyanítja, hogy a gyilkos robotokkal kapcsolatos hirtelen kompromisszum nem a bűnüldöző szervek szemléletváltásának köszönhető. Amennyiben ugyanis a vita folytatódott volna, a rendőrség azt kockáztatta volna, hogy teljesen elveszíti a robotok legális használatának lehetőségét.

Az illetékes minisztérium szeretett volna egy olyan záradékot, amely bizonyos vészhelyzetekben lehetővé teszi a gyilkos robotok használatát. Omar Daza-Quiroz magas rangú tisztviselő, aki részt vett a megbeszéléseken, ezzel kapcsolatban kijelentette: "Igen, vizsgáljuk ezt, és jelenleg további kutatásokat végzünk".

A vita egyébként véletlenül robbant ki. A kaliforniai törvények értelmében a rendőrségnek engedélyt kell kérnie egy helyi szervtől, például a városi tanácstól, hogy katonai felszerelést vagy fegyvereket, például kábító gránátokat és drónokat használhasson. A szeptemberi oaklandi találkozó nagy része ezekről a kérdésekről szólt. A beszélgetés ezután a robotokról és azok kiegészítőiről folyt. Az utóbbiak közé tartozik egy pisztoly alakú, "ütőszerkezetes, nem elektromos bombahatástalanító eszköz", amelyet gyakran használnak például bombák hatástalanítására. A csőszerű eszköz egy robotra van erősítve és a robbanóerejét a feltételezett robbanószerkezetekre irányítja, miközben az emberi kezelők biztonságos távolságban maradnak.


A vonatkozó biztonsági óvintézkedések ismertetésekor Daza-Quiroz kifejtette az albizottságnak, hogy a hivatal különös gondot fordított arra, hogy a robot fegyverébe valóban vaktöltényt töltsenek be. Ez arra késztette Tu-t, hogy megkérdezze, hogy fizikailag befér-e egy éles lövedék a csőbe. Daza-Quiroz igennel válaszolt. Amikor egy másik személy megkérdezte, hogy a hivatal tervezi-e az éles lövések használatát, az első válasz "nem" volt. Ezt azonban számos hipotetikus "vészhelyzet" forgatókönyv leírása követte, amelyekben egy ilyen puskával felfegyverzett robotot a rendőrség számára hasznosnak mutattak be. Így például, ha egy aktív lövöldöző olyan megerősített helyen tartózkodik, ahová az üldözők nem tudnak eljutni.

Tehát az oaklandi rendőrség az ilyen szokványos álláspontot vette fel: csak vészhelyzetben használjuk, de mi döntjük el, hogy mi az a vészhelyzet. Nem az aggasztó, ha a rendőrség egy vadászpuskás robotot használna "bizonyos katasztrofális, nagy kockázatú, nagy veszélyt jelentő, tömeges balesetek esetén”, ahogyan a minisztérium által használt szakpolitikai nyelvezet hangzik, hanem az, hogy mi számít „nagy kockázatú” eseménynek, vagy hogy ki határozza meg a „nagy fenyegetés” jelentését. Mindez túl nagy mozgásteret biztosít a rendőrségnek. "Ez nem egy szakkifejezés, nincs definíciója" - mondta Jennifer Tu. A kritikusok szerint az ilyen félreérthető nyelvezet azt jelenti, hogy az oaklandi rendőrség robotot használna valaki megölésére, amikor úgy dönt, hogy robotra van szüksége valaki megöléséhez. Ugyanez előfordul a rutinszerű rendőri munkában is, amikor fegyvertelen emberek lelövése után a rendőrök azt vallják, hogy úgy érezték az életük veszélyben van.

Az eredetileg bombák hatástalanítására tervezett robotok távirányítható fegyverekké alakítása számos érzékeny pontot érint: a halálos erőszakot alkalmazó rendőrség, az amerikai élet militarizálása, és nem utolsósorban a gyilkos robotok. Dallasban, ahol a szabályok lazábbak, a rendőrség 2016-ban egy Northrop Grumman Remotec Andros Mark robotra erősített egy kisebb bombát, amelyet ezután egy mesterlövész felé irányítottak. A mesterlövész öt rendőrt ölt meg egy belvárosi tüntetésen, majd a robot felrobbantotta. Más bűnüldöző szervek tisztviselői dicsérték a kreatív megoldást, míg a kritikusok kivégzésről beszéltek. Az oaklandi rendőrség ugyanezt a modellt alkalmazza. A rendőrségi robotok ellenzői viszont attól tartanak, hogy az eredetileg kivételes esetekre tervezett hatáskörök más esetekre is kiterjedhetnek.


"Ez egy jól átgondolt forgatókönyv a militarizáció normalizálására. Elképzelhető a felfegyverzett rendőrrobotok megfelelő felhasználása, de néhány módosítással, vagy akár csak másfajta lőszerrel ezek az eszközök könnyen fegyverré alakíthatók" - figyelmeztetett Liz O'Sullivan, a mesterséges intelligencia rendszerek tesztelésére szakosodott Parity nevű startup vezérigazgatója. "A felfegyverzett robotzsaruk sok szempontból csökkentik az erőszak elkövetésének pszichológiai akadályát, amikor az csak egy gomb a távirányítón" - taglalta Matthew Guariglia, az Electronic Frontier Foundation (EFF) munkatársa. Véleménye szerint minden csúcstechnológiás játék esetében nagy a fejlett technológia használatára való kísértés, és a rendőrség kevésbé erőlteti majd a helyzetek enyhítését, a tárgyalásos megoldásokat, ha ilyen eszköz áll a rendelkezésére.

"Ha valakinek van valamilyen eszköze, azt használni fogja. És minél több katonai felszerelése van a rendőrségnek, minél több a fegyvere, annál több a haláleset. Biztos vagyok benne, hogy nem a dallasi rendőrség volt az egyetlen, amelynél halálos erőszak merült fel, és nem az oaklandi rendőrség az egyetlen, aki most még jobban gondolkodik ezen” – mondta Tu. "Csak ők az egyetlenek, akik hangosan gondolkodtak ezen a bizottsággal együtt.” Nem ez az első eszköz, ami a közel-keleti hadszínterekről az amerikai városokba sodródik, a Parity munkatársa, O'Sullivan szerint "ez nem egy csúszós lejtő, hanem néhány év után rájön az ember, hogy inkább egy jól kivitelezett forgatókönyv a militarizáció normalizálására."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Pelda az uj rendorsegi robotok varhato mukodesere:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZFvqDaFpXeM