Berta Sándor

Gyártói szövetség alakult a robotok felfegyverzése ellen

Hat nagyvállalat egyértelmű állást foglalt a kérdésben, és nyílt levélben álltak ki a békés célú hasznosítás mellett.

Hat ismert robotgyártó, köztük a Hyundaihoz tartozó Boston Dynamics közös nyilatkozatban kiállt amellett, hogy az általános célú robotokat ne fegyverezzék fel. Amint arról az Axios beszámolt, a cégek nyílt levelet írtak a robotikai iparnak és a politikusoknak.

A Boston Dynamics, az Agility Robotics, az ANYbotics, a Clearpath Robotics, az Open Robotics és a Unitree Robotics a dokumentumban hangsúlyozták, hogy mint mindegyik új technológia, úgy a fejlett robotok megjelenése és magában hordozza a visszaélések lehetőségét, hiszen rosszindulatú személyek felhasználhatják a gépeket a polgári szabadságjogok megsértésére, illetve mások fenyegetésére, megkárosítására vagy megfélemlítésére. A távolról vagy autonóm módon működtetett, a nyilvánosság számára széles körben elérhető és az emberek lakó- és munkahelyén korábban elérhetetlen helyekre navigálni képes robotok fegyverekkel való ellátása új károkozási kockázatokat és súlyos etikai kérdéseket vet fel.


A társaságok rámutattak arra is, hogy félő, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható modellek felfegyverzése megingatná a közvélemény bizalmát a technológiában és ez csökkentené azokat az előnyöket, amelyeket az ilyen robotok a társadalom számára jelentenének. A gyártók ezért vállalták, hogy nem fogják fegyverként használni a saját fejlesztésű gépeiket vagy az általuk kifejlesztett robotikai szoftvereket és emellett másokat sem fognak másokat támogatni abban, hogy ezt tegyék. Továbbá, ha erre módjuk nyílik, akkor meg fogják vizsgálni, hogy az ügyfelek mire szeretnék használni a technológiájukat.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy semmiképpen sem támadják majd azokat a meglévő technológiákat, amelyeket az egyes nemzetek és azok kormányzati szervei alkalmaznak önvédelemre és a törvények betartására. A hat cég ezenkívül felszólította a politikai döntéshozókat, hogy működjenek együtt a robotok biztonságos használatának előmozdítása és a visszaélések betiltása érdekében. Felszólították a robotikai közösséghez tartozó összes szervezetet, szakembert, fejlesztőt, kutatót és felhasználót, hogy tegyenek hasonló kötelezettségvállalásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HöfEE #6
    Pedig valami ilyesmi történik, az mondjuk igaz, hogy a drón az nem robot.
  • Oliwaw #5
    Te jó hülyeséget írtál (na, ezzel most sokkal előrébb vagyunk).
  • Kelta #4
    Jó hülyeséget írtál..
  • Ender Wiggin #3
    Monsters of man. Elég jó film a témában.
  • Kissssss0 #2
    hurrr durrr hat nagyvállalat EgYéRtElMű állást foglalt a kérdésben, és nyílt levélben álltak ki a BéKéS célú hasznosítás mellett.

    akármelyik kormány a világban: ki nem szarja le... majd leszerződünk és finanszírozzunk olyan cégeket és szakembereket akiknek nincsenek ilyen gátlásaik.

    politikai érdekek diktálnak, tech mindig csak eszköz, pénz beszél... a kutya meg ugat a part szélén.
  • gosub #1
    Ezzel kicsit elkéstek, az ukránok tömegével használják a civil drónokat gránátok ledobására. Főképp közvetlen gyilkolásra, sebesült, menekülésre képtelen, lassan mozgó katonák ellen.