Berta Sándor

Autonóm szállító­robotot készít a Magna

A kézbesítést végző gépek ígéretes megoldásnak tűnnek a városi utcákon a furgonok áradatának enyhítésére.

A Cartken kaliforniai autonóm robotikai cég szállítóflottáját már alkalmazzák bevásárlóközpontokban, szállodákban, egyetemeken, a kiskereskedelemben és raktárakban. A vállalat teljesen autonóm kézbesítőrobotjai kül- és beltéren egyaránt képesek működni, és olyan távfelügyeleti és távműködtetési rendszerrel vannak felszerelve, amely szükség esetén azonnali emberi felülbírálást tesz lehetővé, segítve ezzel a magas szolgáltatási szint biztosítását. Az egyes modellek több kamerával vannak felszerelve, és a gépi tanulás és a szimultán lokalizáció és térképezés (SLAM) alapú navigációs algoritmusok kombinációjával valós időben reagálnak a helyzetekre.

A társaság a terjeszkedés következő lépése érdekében most együttműködésről állapodott meg a Magna konszernnel. Az egyezség értelmében a Magna különleges kézbesítő robotokat fog gyártani, a járműveket a Cartken fejlesztette ki. "Olyan stratégiai partnereket keresünk, akik felgyorsíthatják a Cartken növekedését. Ez a partnerség fontos lépés ahhoz, hogy üzletágunkat kiterjesszük, és még több Model C-t hozzunk a világra" - jelentette ki Christian Bersch, a Cartken társalapítója és vezérigazgatója.

A C-modellt a Magna egyik michigani üzemében fogják gyártani. Az együttműködést Matteo Del Sorbo, a Magna International ügyvezető alelnöke a következőkkel indokolta: "Továbbra is keressük azokat a lehetőségeket az új mobilitási ökoszisztémában, ahol képességeinket kihasználva új növekedési területekre és üzleti modellekbe léphetünk be. A Cartkennel való együttműködés jó példa erre a megközelítésre. A teljes járművek tervezésében, tervezésében és gyártásában való jártasságunk ideális partnerré teszi a Magnát azon vállalatok számára, amelyek fenntartható, autonóm és költséghatékony megoldásokkal kívánják megoldani az utolsó mérföldes szállítási kihívásokat."

A C modell gyártási kapacitása várhatóan a következő hónapokban bővül és az kooperáció kiterjesztésével a két cég azt tervezi, hogy további, ugyanazon a platformon alapuló autonóm kézbesítőmodelleket is felvesz a különböző felhasználási célokra és robotok által nyújtott szolgáltatásként működő üzleti modellekre. A Cartken előrejelzése alapján a megállapodás időtartama alatt várhatóan több ezer autonóm kézbesítőrobotot fognak gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!