Berta Sándor

405 millió eurós büntetést kapott az Instagram

A bírságot a gyermekek adatainak nem megfelelő kezelése váltotta ki.

Az Ír Adatvédelmi Hatóság (IDPC) rekordösszegű, 405 millió eurós büntetéssel sújtotta a közösségi platformot azért, mert nem kezelte megfelelően a gyermekek adatait. A hivatal ezáltal megsértette a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). Az Instagram anyavállalata, a Meta bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen. Az ügyről a BBC számolt be.

Az eljárás azután indult el, hogy panasz érkezett az Ír Adatvédelmi Hatósághoz amiatt, hogy az Instagram nem kezeli megfelelően a gyerekek személyes adatait, különösen a telefonszámokat és az e-mail címeket.

A Meta szóvivője azt nyilatkozta, hogy a mostani vizsgálat olyan régi beállításokkal kapcsolatos, amelyeket több mint egy évvel ezelőtt frissítettek. Azóta számos új funkciót adtak ki, amelyek segítenek a fiatalok biztonságát és az adataik védelmét szolgálja. Aki 18 év alatti, annak a fiókja automatikusan privátra van állítva, amikor bejelentkezik az Instagramra. Így csak az ismerőseik láthatják, hogy mit posztolnak és a felnőttek nem küldhetnek üzeneteket olyan tinédzsereknek, akik nem követik őket. A társaság különösen a bírság kiszámítását kifogásolta.

Andy Burrows, a National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) nevű szervezet képviselője súlyos jogsértésnek nevezte, ahogyan az Instagram a gyermekek adatait kezelte. "A döntés megmutatja, hogy a hatékony jogérvényesítés hogyan védheti meg a gyermekeket a közösségi médiában, és rávilágít arra, hogy a szabályozás már most is biztonságosabbá teszi a gyermekek online életét" - mondta a szakember. Az IDPC által eddig kiszabott legmagasabb bírság 225 millió euró volt tavaly szeptemberben és a szintén a Meta tulajdonában lévő WhatsAppot érintette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!