Berta Sándor

Az EU azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek

Drágábbak lesznek a telefonok és a legolcsóbb kategóriát kivezethetik a gyártók a piacról.

A szervezet egy jogszabály-tervezetben azt javasolta, hogy az okostelefonok pótalkatrészeit a piaci bevezetést követően legalább öt évig lehessen beszerezni. A testület összesen 15 fontos alkotóelemet sorolt ezek közé. A javaslat az Európai Bizottság újabb törekvése a mobil eszközök, például az okostelefonok, a mobiltelefonok és a táblagépek fenntarthatóságának növelésére. A pótalkatrészekre vonatkozó követelmények mellett a mobiltelefonok és táblagépek akkumulátorainak a jövőben 83 százalékos maradék kapacitással kell rendelkezniük 500 töltési folyamat után. Ezenkívül az okostelefonokat olyan címkével kell ellátni, amely jelzi az akkumulátor élettartamát és más jellemzőket, például az ütésállóságot.

A pótalkatrészekre vonatkozó előírások az okostelefonok élettartamának meghosszabbítását szolgálják. Egyes gyártók már öt évre szóló biztonsági frissítéseket kínálnak, amelyek szükségesek a készülékek biztonságos használatához, de a pótalkatrészek kiválasztásában még mindig nincs nagy választék. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy az okostelefonok élettartamának öt évre történő meghosszabbítása tízmillió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Ez ötmillió autó forgalomból való kivonásának felel meg.

"Az eszközöket gyakran idő előtt cserélik le a felhasználók, és hasznos élettartamuk végén nem használják fel kellőképpen újra vagy hasznosítják őket újra, ami az erőforrások pazarlásához vezet” – áll a dokumentumban. Egy magas rangú EU-tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a fenntarthatósági követelményeknek nem megfelelő termékek „kikerülnek a piacról”.

Az ipar képviselői bírálták a számukra költséges terveket arra hivatkozva, hogy a pótalkatrészek ilyen mértékű elérhetősége felesleges javításokhoz vezetne - például a csak kissé megkarcolt tok hátlapok javításához. A technológiai ipart képviselő Digital Europe szerint "A pótalkatrészek túltermelése, későbbi raktározása és megsemmisítése erőforrás-pazarláshoz, csökkent hatékonysághoz vezet, így végső soron magasabb költségeket eredményez a fogyasztó számára.” Szoftveres téren az Android operációs rendszert használó okostelefonok gyártói át kell gondolják az üzleti modelljüket, mert ezek ugyan az európai eladások nagy részét teszik ki, de általában csak néhány évre kapnak szoftverfrissítést.

Wayne Lam, a CCS Insight mobilelemzője szerint a szabályozás nagyobb kihívást jelent a kisebb okostelefon-gyártók számára, mint az olyan óriáscégek számára, mint az Apple és a Samsung. "Teher lesz ez a kisebb márkák számára, és biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk az általuk kínált okostelefon-modellek kivezetését az EU piacáról” – mondta. "A végső hatás az lehet, hogy kevésbé megfizethetővé teszik az okostelefonokat, vagy teljesen eltüntetik a legolcsóbb kategóriát." Ezzel szemben a környezetvédők örülnek, mivel a javíthatóság és az akkumulátor-élettartam jobb átláthatóságának megkövetelése megkönnyítené a fogyasztók számára a modellek összehasonlítását, és „az eldobható eszközök korszakának végét jelentheti”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #8
  Azért a legolcsóbb telefonok sem hulladékok, sőt Afrikában és Indiában egy átlagos alsó kategóriás telefon hosszabb ideig van használatban mint európában egy átlagos flagship telefon.
 • kvp #7
  Azert erre van egy jo megoldas, kiadnak egy EU-s hardware verziot es csak 5-10 evente frissitik a designt.
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2022.09.06. 00:58:26
 • RJoco #6
  Az EU tervez, aztán majd szoftveresen jól tönkrevágják a telót és azért lehet cserélni.
  Meg fogják oldani, hogy ne érje meg javíttatni.
  Ha csökkenteni akarnák a szemetet, akkor nem kéne engedni, hogy évente új sorozat jelenjen meg, amit azért nem kevesen fognak lecserélni. Főleg, ha valakinek olyan előfizetése van, hogy évente jár neki az új készülék.
 • kvp #5
  "Van előszűrés ahol a dilettáns barom szintje alatt kell maradni, és közülük lehet vezetőt választani?"

  A globalis kapitalista elit nem az intelligenciat nezi, hanem az engedelmesseget es ez alapjan tamogatja a jelolteket. Lehet valaki barmennyire hulye vagy okos, csak az szamit, hogy mennyire kepes gondolkodas nelkul kovetni az utasitasokat. Ez a feltetel valamennyire eltolja a hangsulyt a kevesbe intelligens jeloltek fele, de nem, alapvetoen nem feltetel a young global leaders programban valo reszvetelhez hogy valaki hulye legyen, csak elony.
 • Ellaberin #4
  Első lépésként elég lett volna az otthon is cserélhető akkumulátoros telefonok gyártására visszaterelni őket. Azaz, hogy ha felpúposodik a két éves avultatásra tervezett akksi, bárki által cserélhető legyen. Kisebb teher és észszerűbb, mint 5 évig készletezni kijelzőket, alaplapokat.
  Az mondjuk mindenképp hasznos lehet, hogy ha nem jönnek ki millió tonna számra a hulladék telefonok meg évente a "zászlós hajók" . Mindkettő tök felesleges energia pazarlás, gerjesztett igény. (Tudom többszázezer munkahely függhet ezen, de nincs már olyan, hogy a kecske is meg a káposztai is)
 • Sydra #3
  Töröljék el a szabadalmakat és a probléma magától megoldódik.
 • uwu2020 #2
  Hát igen, az EU ismét tervez. Ezeket amúgy válogatják? Van előszűrés ahol a dilettáns barom szintje alatt kell maradni, és közülük lehet vezetőt választani?
 • Tetsuo #1
  Micsoda problémák! Uborkagörbület után 30 év alatt sikerül szabványosítani néhány akkumulátoros termék töltését és miközben dupla áron vesszük a kínaiaktól az orosz gázt, a tervezett elavulás ellen küzdenek. Fantasztikus!