12
  • kvp
    #12
    A vizes megoldas a magas lakossag koncentracioju teruletekre lett kitalalva es mar a romaiak is ezt hasznaltak. Van egy olyan lakossag koncentracio, ami eseten ha nem gyujtjuk ossze es szallitjuk el a szennyezo anyagokat, akkor a talaj nem tudja kezelni es ez tobbnyire kulonbozo jarvanyokhoz es a talajviz elszennyezodesehez vezet. Ezert ha a tanya szint fole szeretnenek novelni a nepsuruseget, akkor kenyetelenek vagyunk "modern" romai kori es meg korabbi technologiakat alkalmazni, mint pl. a szennyvizcsatorna es a vizobliteses wc.

    A szennyviz, azaz a viz hasznalata a szennyezodesek elszallitasa egy viszonylag alacsony technologiai szint, ami tobb ezer eve kepes kezelni a magas nepsuruseg problemajat es az emberiseg valahanyszor megprobalt e nelkul elni nagyobb tomegben, vegul mindig jarvanyok tortek ki es kenytelenek voltunk visszaterni hozza.

    Az osszegyujtes es kozponti semlegesites pedig a meretgazdasagossag miatt jott letre es ezt es a hozza kapcsolodo kialakult eljarasokat probalja kivaltani egy helyi megoldassal az unatkozo Gates. Meglepne, ha kepesek lennenek eloallni egy olcsobb vagy egyszerubb technologiaval. (jelenleg csak dragabb es bonyolultabb megoldas letezik)
  • ostoros
    #11
    Van valami öreg mókus, aki nyíltan kimondja, hogy van a pottyantós, ami helyben, környezetbarátan, és olcsón elvégzi a szerves anyag visszajuttatását a természetes körforgásba.
    Ezzel szemben, van a vízöblítés, ami csak elviszi máshová, ahol más problémája lesz. Csak pár évtizede jutott el odáig, hogy a szennyvíz tisztítóink viszonylag tiszta vizet bocsájtanak ki.
  • kvp
    #10
    A Microsoft es a Samsung talalt egy olyan tulsagosan kompex, draga es high tech megoldas, amit a vilag vizobliteses wc nekuli 40%-a se megengedni nem tudna maganak, se hasznalni nem tudna.

    Ellenben az emlitett 40% oktatasat nem tamogatjak, hogy ok maguk meg tudjak oldani a problemaikat, ugyanis azzal elvesztenek a velt vagy valos hatalmukat folottuk.

    Alapvetoen el kellene vetnunk minden olyan megoldas ami a kevesbe iskolazott emberek helyett probal gondolkozni, ahelyett hogy kepezne es ezzel felemelne oket. Ez csak az elnyomas egy formaja es ez a fajta gondolkozas nagyon jellemzo a gazdagabb nagytokesekre. Csak azert, mert valakinek jelentosen tobb tokeje van, nem jelenti azt, hogy uralkodhat masokon.

    ps: A cikkbol kiderul, hogy a Samsung tesztelte a megoldast, megallapitotta, hogy Gates-eknek tul sok penzuk van ahhoz, hogy rosszat mondajak roluk es tovabbra is hajlandoak elfogadni a konzulatcios penzt toluk, de a sajat penzuket inkabb nem tennek a project-be es ezzel a kozos project-et lezartnak tekintik.
  • MerlinW
    #9
    Tök jó, hogy mindenki megértette a lényegét a dolognak :)
  • gosub
    #8
    Inkább ennek a szapora 40%-nak kellene propagálni a fogamzásgátlást, lmbtqp-t, abortuszt, gyermektelenséget.
  • barret
    #7
    " egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kellett kifejleszteniük, amit nem kell bekötni a csatorna- vagy bármilyen víz-, illetve elektromos hálózatba." Értem én ezt? Kicsit nagy a zavar...
  • duke
    #6
    Jo nagy szarban lehet a mikrofos, ha ilyenekkel foglalkoznak.
  • zola2000
    #5
    OS: "a toalett használatának megkezdése előtt olvassa el az általános szerződési feltételek és az adatvédelmi nyilatkozat frissített változatát! "

    Felhasználó: "nem lehetne közben? "
  • M2 #4
    Vödör és fűrészpor, probléma megoldva.

    Ezek meg tuti addig ragozták a témát, hogy megalkották a 2 millió dolláros vécét a szegények részére, ahol a karbantartás további 1 millió dollár évente.
  • ostoros
    #3
    Pottyantós 2.0?
  • csikoskecske
    #2
    Jön a barna halál!
  • Csaba161
    #1
    Mivel a WC-t Microsoft operációs rendszer fogja vezérelni és a frissítések alatt nem lehet majd használni a WC-t, ami akár egy napig is eltarthat, ez igen NAGY DOLOGI problémákhoz vezethet...