Gyurkity Péter

Magasabb árakon jön az Intel Raptor Lake

Az első számok alapján viszonylag komoly emelkedésre számíthatunk.

Az Intel soron következő generációja kapcsán nemrég azt jeleztük előre, hogy annak minden tagja megjelenik még az év vége előtt, ezt követően pedig már a teljes családot kilistáztuk, felsorolva a főbb hardveres jellemzőket. Most a várható árakról futott be hír, egy kanadai forgalmazó lépése révén.

A napokban egy jól ismert kiszivárogtató villantott fel néhány érdekes részletet a hamarosan megjelenő asztali chipekről, ezúttal egy teljesen nyilvános, mindenki számára elérhető oldalra hivatkozva. Kiderült ugyanis, hogy egy kanadai illetőségű forgalmazó saját katalógusában már megosztotta a várható árakat, és bár ezekkel kapcsolatban rögtön felmerült, hogy pusztán előzetes számokról van szó, ezek nagyjából egybeesnek azzal, amit az Intel korábbi kijelentései alapján esélyesnek tarthatunk. A gyártó nemrég azt közölte, hogy az infláció miatt magasabb árakat alkalmaz majd az új generációnál, a most felbukkant számok pedig durván 15 százalékos emelkedést mutatnak, legalábbis a jelenlegi, Alder Lake-sorozathoz, annak példányaihoz képest.

Példaként említhető az Intel Core i9-13900K, amely egyértelműen a zászlóshajó szerepét kapja majd meg. A forrás által megjelölt lapon ennek ára 941 kanadai dollár, amely ma nagyjából 725 amerikai dollárnak felel meg, miközben a közvetlen előd, a Core i9-12900K, 630 dolláros áron beszerezhető. Tekintettel arra, hogy az utód már több magot vonultat fel, ez szintén hozzájárulhat az ár megugrásához, miközben a KF-jelölésű változatok ennél némileg olcsóbbak, hiszen durván 30 dollárral kerülnek kevesebbe. Ez utóbbiak letiltott integrált grafikus vezérlővel érkeznek, amely nemcsak az ár lefaragásában, de állítólag az alacsonyabb hőmérsékletek elérésében is segít, viszont itt mindenképpen szükség lesz a különálló grafikus kártya alkalmazására, amennyiben a kijelzőn is szeretnénk viszontlátni az egyes tartalmakat.

A jelenlegi információk alapján a Raptor Lake első képviselői szeptemberben, esetleg októberben jelennek meg, meglátjuk, sikerül-e tartani a korábbi ígéreteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!