Gyurkity Péter

Nemzetbiztonsági probléma a Twitter

Ezt állítja az egykori biztonsági főnök, aki komoly problémákat lát a cég vezetésében.

A Twitter háza táján az utóbbi hónapokban elsősorban Elon Musk felvásárlási ajánlata tartotta izgalomban az érdeklődőket, az ügy azonban több fordulatot is vett. Hónapokkal ezelőtt elfogadták Musk javaslatát, ezután azonban a bíróságon kötöttek ki a felek, most pedig a cég egykori biztonsági főnöke rántotta le a leplet a komoly biztonsági problémákról.

A napokban a CNN közölt egy hosszabb, exkluzív interjút az idén februárban eltávolított vezetővel, aki akkor arra figyelmeztette egykori munkaadóját, hogy kiugróan magas a komoly biztonsági problémák száma (ilyen esetek szerinte tulajdonképpen minden héten előfordulnak), még akkor is, ha a hasonló vállalatok teljesítményével vetjük össze az adatokat. Az ezt követő időszakban Peiter „Mudge" Zatko több érdekes állítást is megfogalmazott, ezek között politikai és biztonsági jellegű kifogások is előfordultak, ami arra utal, hogy a cég valóban súlyos problémákkal küszködik. Példaként említik, hogy a tavaly megérkező új vezérigazgató, Parag Agrawal, az orosz kormánnyal való együttműködést javasolta, ami rögtön nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

Ezt megelőzően maga az amerikai kormány is figyelmeztette a Twitter vezetését az általuk megfigyelt gondokra. Szerintük legalább két alkalmazott egyéb államok szolgálatainak dolgozott, ami azért is aggályos, mert a cég állítólag munkatársai felének biztosított hozzáférést a bizalmas anyagokhoz. Ezzel kapcsolatban megemlítik Ahmad Abouammo esetét, róla ugyanis kiderült, hogy a szaúdi kormánynak adott át adatokat, megpróbálva elrejteni a cserébe kapott nagyobb összeget. Zatko állítása szerint az illetékes szabályozó hatóság (FTC) által egy évtizede átadott ajánlásnak sem felel meg a cég, bár a Twitter vezetése ezt határozottan cáfolta.

A jelenleg zajló perben Elon Musk számára mindenképpen jól jönnek majd ezen kijelentések, annál inkább, mert ez elsősorban a hálózaton működő botok száma miatti vita kapcsán indult el – Zatko szerint Musk eredeti ajánlattétele idejében a Twitter sem tudta, hogy mekkora lehet ezen botok száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #1
    jó reggelt amerika!