Gyurkity Péter

Megjelent az Android 13

Még a közvetlen előd, a 12-es verzió sem terjedt el, de máris itt a 13, mely az új Pixel-készüléken lesz azonnal használható.

A Google mobil operációs rendszerének soron következő példánya nemrég kapta meg utolsó bétáját, amelyet szokás szerint a megjelenést közvetlenül megelőző változatok követtek. A cég kisebb meglepetést okozott, mert már most, augusztus közepén elérhetővé tette a végleges verziót, amelyet egyelőre az újabb Pixel-típusok kapnak meg.

Az Android 13 a napokban bukkant fel a szóban forgó telefonokon, egészen pontosan a Pixel 4 és a még újabb készülékeken. Ez több fontos újítással érkezett meg, ahogy azt korábban mi is előre jeleztük, viszont a javításokról sem feledkezhetünk meg, hiszen például a Pixel 6 esetében a kijelző alatt elhelyezett ujjlenyomat-olvasó használata gyorsul fel, ami még az utolsó bétához képest is érzékelhető módon változik. A frissítéssel egyben az augusztusi biztonsági foltozást is megkapjuk, bár azok, akik részt vesznek a bétaprogramban, egy jóval kisebb csomagot kapnak csak meg. Számukra fontos részlet, hogy a programból való kilépést csak a végleges verzió telepítését követően tehetjük meg adatvesztés nélkül – ellenkező esetben a készüléken tárolt állományoktól elbúcsúzhatunk.

Ezzel egy időben egy újabb felmérés látott napvilágot az android tábor kohéziójáról, az amerikai felhasználók preferenciáiról. A több mint ezer ottani vásárló megkérdezésén alapuló anyagban arról olvashatunk, hogy az androidosok egynegyede, éppen 25 százaléka tervez iOS-re váltani, többnyire azért, mert a rivális platformot jóval biztonságosabbnak ítélik meg. A különféle támadások ugyan mindkét tábornál durván 40 százalékot érintettek, az iOS-felhasználók jóval nagyobb hányada jelentette, hogy nem találkoztak ilyen problémákkal. A jelentésben azt is leszögezik, hogy az Apple készülékei mellett döntők jobban törődnek a biztonsággal, erre jól példa a 6 számjegyű PIN-kód gyakoribb alkalmazása.

A 13 nem szerencsés szám, és még a közvetlen előd sem tudott teret hódítani. A Google sajnos már nem teszi közzé az egyes verziók rangsorát, viszont külsős források nagyon hasonló listát tudnak összekalapálni, ebből pedig az látszik, hogy a fragmentáció továbbra is megmarad, ami fejlesztői szempontból nehezíti a munkát. Az elmúlt hónapokban elsősorban az Android Studio keretein belül közzétett számokra alapozva jelentek meg az immár külsős listák, ezekből legutóbb májusban bukkant fel egy friss példány, amely érdekes módon az Android 11 és 12 közös eredményét, részesedését mutatta, akkor 28,3 százalékkal. Most elkészült a még újabb változat, amelyben szerencsére már külön-külön mutatják a nagy verziókat, eszerint pedig az Android 12, amely jelenleg a legújabbnak számít, ám már nem sokáig, mindössze 13,3 százalékot mutat, vagyis az aktív készülékek ekkora hányadán található meg a szoftver.


Mindez arra utal, hogy az aktuális verzió nem igazán tudott elterjedni a táboron belül, ahogy ezt az utóbbi években megszokhattuk. Ehhez képest az Android 11 részesedése már 27 százalék, míg az Android 10 22,3 százalékon áll, de még az Android 9 Pie is jobban áll, mint a legfrissebb példány, hiszen ez utóbbi 14,5 százalékot tudhat magáénak. Az Android 12 ezzel a negyedik helyre volt csak jó, megelőzve a jó öreg Oreót, amely 10,9 százalékra süllyedt vissza, de a listán (szokás szerint) még a jóval idősebb verziók is megtalálhatók, mivel a felhasználók egy kisebb része még mindig a Nougat és a Marshmallow verziókat alkalmazza, nem beszélve a Lollipop és a még idősebb szoftverekről.

Az Android 13 minden bizonnyal hasonló pályát jár majd be, ennek gyors elterjedése nem igazán valószínű, a táboron belül tehát továbbra is több különböző verzió lesz erősen jelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!