Berta Sándor

Írország kénytelen lépni az adatvédelem terén

Náluk van az amerikai IT-óriások székhelye, és nagyon hatékonyan akadályoznak minden fellépést ellenük. Jellemző forgatókönyv, hogy valamely EU-országban vizsgálat indul a Facebook vagy a Google ellen, majd az ír hatóság bejelentkezik, miszerint ő az illetékes, és ezután évekre eltemeti az ügyeket.

Írország joghatósága alá tartozik számos tengerentúli internetes konszern, mivel azok európai uniós központja az államban található. A nemzetközi kritikák hatására az ír kormány bejelentette, hogy két további biztost nevez ki az Ír Adatvédelmi Hivatal (IPDC) állományába és a feladatuk az Apple, a Facebook (Meta Platforms), a Google (Alphabet Inc.), a Microsoft és a Twitter technológiai óriáscégek feletti ellenőrzési jog gyakorlása. Helen McEntee ír igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a kinevezések támogatják Helen Dixon megbízott biztost és lehetővé teszik a hatóság számára, hogy megbirkózzon a növekvő munkaterheléssel és az egyre összetettebb nyomozati igényekkel.

Az ír adatvédelmi hivatalt korábban számos kritika érte a nagy multinacionális technológiai vállalatokkal szembeni hosszadalmas és nehézkes vizsgálatai miatt, miközben egyre nagyobb a nyomás az adatvédelem és a magánélet védelmének páneurópai megközelítése érdekében. Dixon hivatala eddig mindössze három vizsgálatot fejezett be az érintett társaságokkal szemben a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet alapján, többek között tavaly szeptemberben 225 millió eurós bírságot szabott ki a WhatsAppra.

A jelenlegi hatósági vezetés akarata ellenére meghozott kinevezések azt jelzik, hogy a kormány igyekszik csillapítani azt a nemzetközi kritikát, hogy Írország nem képes lemenedzselni a nagy adatvédelmi végrehajtási döntéseket. Dixon korábban azt mondta, hogy a hatóságnál dolgozók száma a 2014-es 27-ről 195-re nőtt, de további létszámnövelésre van szükség. Azonban határozottan elutasította a két további biztos kinevezésére irányuló külföldi kérést, hogy felgyorsítsák az elmaradt ügyek feldolgozását. Mindezt azzal indokolta, hogy "nem gondoljuk, hogy egy háromtagú szervezet javítani fog az ügyek feldolgozásának gyorsaságával kapcsolatos, általunk tárgyalt problémákon."

A kormány most a nemzetközi nyomás alatt mégis meghajlott, de egyrészt meghagyta Dixont a hatóság élén, másrészt hat hónapig tart a két új biztos felvételi folyamata, tehát nem sietik el a dolgokat. Az íreknél több mint 20 nemzetközi nyomozás folyik technológiai multinacionális vállalatok ügyében, amelyek egy része már évek óta folyamatban van. A múlt hónapban Wojciech Wiewiorowski európai adatvédelmi biztos (EDPS) az ír hatóság megkerülésére, és egy európai szintű adatvédelmi végrehajtási modell létrehozására szólított fel annak érdekében, hogy az Európai Unió az egész területén egységes, magas szintű védelmet biztosítson az adatvédelemhez és a magánélet védelméhez való alapvető jogoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!