Berta Sándor

Orwelli világra emlékeztet egy brit cég adatgyűjtési gyakorlata

Az író ismert regényét idézi egy szigetországi társaság üzleteiben alkalmazott videomegfigyelés.

A Big Brother Watch nevű emberi jogi csoport bírálta a Southern Co-Operative brit kiskereskedelmi láncot és azt állítja, hogy a vállalat tömeges biometrikus videómegfigyelést alkalmaz, amely George Orwell 1984 című regényére emlékeztet. A felsorakoztatott érvek között elhangzott, hogy az arcazonosítással azonosítható ügyfeleknek profilokat hoznak létre és eltárolják. A gyakorlat miatt a Big Brother Watch csoport hivatalos panszt nyújtott be a cég ellen arra hivatkozva, hogy az adatgyűjtés jelentős számú személy adatvédelmi jogait sérti.

A Southern Co-Op azt közölte, hogy jelenleg mintegy 200 üzletéből 35-ben használja a technológiát, köztük vannak a Bournemouth, Bristol, Brighton and Hove, Chichester, London, Portsmouth és Southampton területén lévő boltjai.

A szóban forgó technológiát a brit Facewatch társaság fejlesztette ki és annak keretében szoftver elemzi a rögzített arcokat, majd azokat összehasonlítja az ismert bűnözők adatbázisával. A különböző Facewatch-rendszerek megoszthatják egymással az adatbázisukat. Amennyiben felismerik ezeket a személyeket, tájékoztatni lehet a munkavállalókat, akik ezután saját maguk tesznek további lépéseket. Az arcfelismerés tehát megvédi az alkalmazottakat a támadásoktól és az esetleges erőszakos cselekményektől. Legalábbis ezt állítja a vállalat, amely azt is hangsúlyozta, hogy az adatokat csak akkor tárolják, ha az ismert személy feketelistán szerepel. Közlésük szerint a rendszer összhangban van az európai uniós általános adatvédelmi rendelettel.

A Big Brother Watch azonban más véleményen van. "A szupermarket a vásárlókat kellő eljárás nélkül felveszi a titkos megfigyelési listákra, ami azt jelenti, hogy a vásárlók után kémkedhetnek, több üzletben is feketelistára kerülhetnek, és megtagadhatják tőlük az élelmiszereket, még akkor is, ha teljesen ártatlanok" - írta a szervezet. A csoport a gyakorlatot a Netflix Black Mirror című sorozatához hasonlította, mondván: "Ez még a Black Mirror egyik epizódjában is szélsőségesen hangzana, mégis ez történik most az Egyesült Királyságban".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A briteknel ujabban az is bunozokent kerul nyilvantartasba vetelre, akik tovabboszt egy olyan megosztast ami valakit zavar. Ez azt jelenti, hogy ha valaki akar csak egyszer is rosszat gondol a kozossegi mediaban, tobbet nem tud elelmiszert vasarolni a technologiat hasznalo boltokban.

    Pelda:
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-11066477/Veteran-arrested-causing-anxiety-retweeting-meme-swastika-Pride-flags.html

    Az illeto inntentol mar regisztralt bunozo. Az, hogy valojaban nem kovetett el semmilyen torvenysertest nem igazan szamit a cikkben szerplo szoftver szamara. Ennyi erovel kiirhatnak azt is a boltok ajtajara, hogy "zsidokat nem szolgalunk ki"...
  • Armagedown #1
    Ha csak egyetlen bűnözőt is sikerül elkapniuk, már megérte.