Gyurkity Péter

Nagyot javul az Intel a Meteor Lake révén

Az új gyártástechnológia komoly javulást ígér, ennek részleteit ismertették most.

Az Intel kapcsán nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy alakul a cég 14. generációja, amelynek képviselői jövőre futhatnak majd be, ezúttal is hibrid összeállításban. Az ehhez szükséges gyártástechnológia volt egy friss bemutató középpontjában, így néhány fontosabb részleteit mi is megismerhetünk.

A gyártó a 2022 IEEE VLSI Symposium elnevezésű rendezvényen tartotta meg saját bemutatóját, amelyben az Intel 4 névre keresztelt technológiára, annak várható előnyeire koncentráltak. Ez utóbbi a soron következő generációt képviseli, amely többek között a Core-chipek 14. családjának elkészítésénél használnak majd fel, vagyis a Meteor Lake leginkább erre támaszkodva nyújtana komoly előrelépését a meglévő példányokhoz képest. Ahogy az várható volt, az Alder Lake esetében debütált hibrid felépítést megtartják, a most ismertetett példány 6+8 magra támaszkodik, a lényeg azonban az alacsonyabb csíkszélesség, valamint a további optimalizációk révén elért előrelépésen van, amellyel kapcsolatban néhány konkrét részletet is megosztottak a résztvevőkkel.

A külsős kiszivárogtatók révén ez utóbbi részletekbe mi is betekinthetünk, itt pedig szép számokat látunk. A cég szerint ugyanis a 7 nanométeres Intel 4 révén ugyanazon fogyasztás mellett 21,5 százalékkal nagyobb teljesítményt érhetnek el, vagyis azonos frekvencia mellett 40 százalékkal mérsékelhető az étvágy. A tranzisztorok sűrűsége terén egyenesen duplázást ígérnek, vagyis kétszer annyi tranzisztort tudnak majd ugyanazon területen elhelyezni, a jelek szerint tehát végre valóban maguk mögött hagyják a problémákkal megtűzdelt, igencsak nehéz időszakot. Amíg korábban a 10 nanométeres gyártástechnológiánál túl sokat akartak elérni a skálázhatóság terén, most a moduláris felépítésre helyezik a hangsúlyt, fokozatosan váltva le az egyes komponenseket, ami járható útnak tűnik.

Halasztásokból most sincs hiány, nemrég jelezték, hogy a Granite Rapids nevű Xeon-chipeket 2024-re csúsztatják át, ezek az Intel 4 helyett már az I3-technológiára épülnek majd, jövőre azonban mindenképpen befut a Meteor Lake, amely az asztali és noteszgépes vonalon hozza majd magával a fent említett előrelépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!