Berta Sándor

Horrorfilmet ajánl a gyerekeknek a YouTube algoritmusa

Az anyag készítője semmit sem tud a dolog ellen tenni.

A YouTube által alkalmazott mesterséges intelligencián alapuló algoritmus a Show for Children című horrorfilmet minősítette "gyermekeknek" szóló tartalomnak. Az alkotás egy háromperces fekete-fehér rajzfilm az 1930-as évek stílusában, amelyben egy kis csontváz követhető egy temetőn keresztül egy sötét sírba. Ott lefekszik és meghal. A videó leírásában a készítő világossá tette, hogy az "nem gyerekeknek" való, ennek ellenére a filmet - feltehetően a neve miatt - a YouTube továbbra is a gyermekeknek szóló tartalom kategóriájába sorolja. Ez azt jelenti, hogy a YouTube for children alkalmazásban is megjelenik, pedig ott valójában csak válogatott és biztonságos, gyermekek számára készült anyagokat szabad ott elhelyezni.


A kapcsolódó LOCAL58TV nevű YouTube-csatornát Kris Straub vezeti. Összefüggő videókat tartalmaz, amelyeket régi tévéműsorokból és VHS-felvételekből készült hátborzongató klipek formájában állítottak elő. Az anyagok egyenként 1 és 3,5 millió közötti nézettséggel rendelkeznek, a csatornának pedig 528 000 feliratkozója van.

Straub a Twitteren azt írta, hogy már a feltöltéskor megjelölte a filmet, miszerint az "nem alkalmas gyermekek számára" és "18 éves kortól" ajánlott. A YouTube ezt saját maga változtatta meg és Straub közölte, hogy nem tudja a dolgot visszacsinálni. Számára ez azt is jelenti, hogy a kommentek ki vannak kapcsolva, mivel ez az alapértelmezett a gyermekeknek szóló tartalmak esetében.

Bár Straub azt mondta, hogy figyelmeztette a YouTube-ot a problémára, az alkotás szerda délután még mindig elérhető volt a YouTube Kids rendszerében. A férfi leginkább attól tartott, hogy a csatornáját éppen azért blokkolják, mert a Show for Children nem gyerekeknek való. A "Team YouTube" a Twitteren úgy reagált, hogy "gondoskodni fognak a problémáról".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Azoknak a gyerekeknek már mindegy, szerintem.
  • wraithLord #1
    Ez aztán hatalmas probléma. Törölném vagy privátra állítanám a videómat, és szólnék, hogy debilkedik a Youtube, csináljanak vele valamit.