Gyurkity Péter

Alakul az Intel 14. generációs Core-chipje

A Meteor Lake új kialakításra épül, ez már fel is bootolt Windows és Linux alatt.

Az Intel jelenleg a 12. generációnál tart, legalábbis a Core-családon belül, ezt majd a 13. sorozatot képviselő Raptor Lake követi majd a sorban, amely jó eséllyel megtartja a DDR4-memória támogatását. A cég azonban már dolgozik az ezt követő példányokon is, amelyekről most további részleteket osztottak meg a nyilvánossággal.

Nemrég arról olvashattunk, hogy ez utóbbi chipek első példányát már beüzemelték, most azonban egy állóképpel jelezték számunkra, hogy elnyerte végleges formáját a chip, amely már a Meteor Lake kódnévre hallgató családba tartozik. Nagy eltérés, hogy míg a Raptor Lake továbbra is a megszokott monolitikus kialakításra épül, addig a Meteor Lake már az AMD által is alkalmazott chiplet-formációra támaszkodik, vagyis a főbb komponensek (CPU-magok, I/O, integrált grafikus vezérlő, stb.) már külön-külön lapkán dolgoznak majd, ezekből pedig egyiket sem hagyhatjuk el, ha azt akarjuk, hogy a chip gond nélkül működjön. Ezzel közelítenek a rivális által képviselt felfogáshoz, viszont arról még nem szól a fáma, hogy az új chipek miként teljesítenek majd, ehhez nyilván még időre lesz szükség.

Pat Gelsinger vezérigazgató eközben, az első negyedéves eredmények ismertetése közben, megemlítette, hogy igencsak jól állnak az Intel 4 névre keresztelt gyártástechnológiával, konkrét számokat azonban ő sem közölt, nyilván ez még nem is cél. Azt viszont már sejteni lehet, hogy az integrált grafikus vezérlő terén komoly előrelépést érnek majd el, hiszen a Meteor Lake esetében ezen komponensek már a második generációs Arc-architektúrára épülnének, a Battlemage kódnév alatt – mivel azonban a valós teljesítményt még az első generációs Alchemist esetében sem ismerjük, erről sem tehetünk biztos kijelentéseket.

Jól látszik mindenesetre, hogy az Intel igyekszik felzárkózni, meglátjuk, mire mennek majd a következő két generációval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!