Gyurkity Péter

Beüzemelték az Intel 14. generációs chipjét

A két év múlva várható sorozat első tagja egyelőre nagyon jól szerepel.

Az Intel chipjei a jelek szerint a Windows 11 alatt némileg gyorsultak, ám az AMD előnyét még mindig nem tudták teljes mértékben ledolgozni. A helyzet tehát nagyjából változatlan, viszont az Alder Lake, vagyis a 12. generáció már behozhatja a lemaradást, miközben házon belül már a két generációval későbbi példányt próbálták ki.

A lassan magára találó cég friss negyedéves jelentését az ilyenkor szokásos webcast, vagyis a befektetőknek szánt konferenciahívás kísért. Ez utóbbin többek között az is elhangzott, hogy már sikerült beüzemelni a Meteor Lake névre keresztelt generáció első tagját, bár ez pusztán korai tesztnek minősül, hiszen az elsődleges cél nem a kiugró teljesítmény (vagy éppen a folyamatos, stabil üzemelés) visszaigazolása, hanem a beindítás ténye, annak remélt sikere. Ebből a mérnökök később további következtetéseket vonhatnak le, a módosításokkal pedig egyre közelebb kerülhetnek a végleges változathoz, amely majd megjelenik a boltokban.

Pat Gelsinger vezérigazgató ennek kapcsán elmondta, hogy 30 percen belül sikerült beüzemelni a tesztpéldányt, amely nagyon jó számokat produkált, ez pedig a közelmúlt legjobb ilyen próbája volt, ami jelzi a folyamat megfelelő ütemét. A Meteor Lake amúgy várhatóan a 14. generáció lesz, 7 nanométeres gyártástechnológiával (amely immár az I4 néven szerepel a menetrendben), nagy teljesítményű és szerényebb magokkal egyaránt, vagyis hibrid felállással, egy 96 és 192 közötti egységgel érkező integrált grafikus vezérlővel, valamint a szokásos vezérlőkkel (memória, PCIe, illetve Thunderbolt). A fogyasztás 5 és 125 watt között lesz, tehát ismét számos eltérő területet fednének le ugyanazon sorozattal, az LGA 1700 vagy az LGA 1800 nevű foglalattal (előbbi viszont nem lenne kompatibilis az Alder Lake által használt, azonos nevű változattal).

Ahogy említettük, a Meteor Lake két év múlva, 2023-ban mutatkozik majd be, addig az Alder Lake, valamint annak frissítése bizonyíthat a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "Soha nem volt jellemző? Hát a '80-as években, amikor épp ők licencelték az x86-ot az AMD-nek?"

    Az az amerikai kozbeszerzesi torveny miatt volt. Akkoriban ugyanis semmilyen olyan aramkort nem vasarolhatott allami szerv (pl. a hadsereg sem), aminek nem volt legalabb ket fuggetlen gyartoja. Ezzel lattak biztositottnak, hogy az egyik ceg hirtelen megszunese vagy gyartasi kepessegeinek serulese eseten is biztositott legyen a folyamatos alkatreszellatas. Ezert is van az, hogy pl. a 7805-os feszstab icket is boldog-boldogtalan gyartja mindenfele a vilagban, nem csak a Fairchild es jelenlegi utodja az ON semiconductor.

    ps: Az x86-64-es architektura eseten forditva van a helyzet, ott az AMD kihasznalta a meglevo x86-os licenszet es keszitett hozza egy 64 bites kiegeszito architekturat, amit vegul az intel licenszelt vissza. Effektive igy mara igazabol egyik ceg sem tartozik a masiknak licensz dijjal az x86-os processzorok utan es mind az intel, mind az AMD gyarthat x86-64-es cpu-kat, de gyakorlatilag mas nem.
  • Caro #3
    Soha nem volt jellemző? Hát a '80-as években, amikor épp ők licencelték az x86-ot az AMD-nek? (meg még sok más gyártónak)
    Tudom, nem tegnap volt... :)
  • end3 #2
    De azért nem baj, ha az AMD kényelmes tempóba nem sülyed, és ott érzi az Intel lihegését a nyakában. Nekünk felhasználóknak ez előnyösebb.

    Már csak a szenátusi bizottsági meghallgatásokat kéne erőltetni kicsit, hogy az Intel milyen övön aluli eszközökkel próbálja fékezni a Microsofton keresztül is a Windows futását az AMD processzorain, illetve milyen kizárólagos szerződésekkel akadályozza a nagy IT cégeknél az AMD processzorainak felhasználását. (Mert a korrekt, tiszta verseny nem volt soha jellemző az Intelre.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.10.27. 09:10:21
  • Tetsuo #1
    Az Intel Core processzorcsaládban 14. meg 12. generációasak az adott chipek, nem általában Intel-chipként.
    Szerintem esélye sincs lekörözni az AMD-t (pláne a hibrid rendszerrel), ez meg erősödik minden területen az eladásokban, újabb százalékokat (és profitot) elvéve az Inteltől.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.10.26. 22:08:47