Gyurkity Péter

Függetleníti félvezetőiparát az EU

A jövőbeni fennakadásokat kerülnék ezzel el, részben függetlenedve az ázsiai régiótól.

Nemrég olvashattunk arról, hogy az európai közösség erősíti saját félvezetőgyártó szegmensét, elsősorban a pandémia kapcsán tapasztalt komoly fennakadások és a készlethiány miatt. Most meghozták az ezzel kapcsolatos döntést, így hamarosan komoly összeget ölnek a szegmensbe, annak megerősítésébe.

A hivatalos oldalon közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy a helyzet némileg összetett, a fő elemként feltüntetett 43 milliárd eurós összeg ugyanis tartalmazza a korábban végrehajtott, nagyjából 30 milliárd euróra rúgó befektetéseket. Ezeket most további hasonló lépések követik, ezek részeként 11 milliárd eurót költenek a kutatás-fejlesztésre, de arról sem feledkezhetünk el, hogy a European Chips Act keretében a legtöbb pénz közvetlenül a tagállamoktól érkezik majd, az EU maga mindössze 15 százalékot finanszírozna a maga részéről. Az illetékesek viszont azt hangsúlyozzák ki, hogy ezzel alaposan módosulnak a játékszabályok (erőviszonyok), mivel a jövőben kevésbé lennénk kitéve az ázsiai régió problémáinak.

Ursula von der Leyen, az európai bizottság részéről a jövőbeni krízisekkel szembeni jobb ellenálló-képességet tartja a legfontosabb szempontnak, középtávon pedig az európai kontinens iparági vezetővé válhat ezen a stratégiai fontosságú területen. Ehhez persze nagyon komoly összefogásra és közös erőfeszítésre lesz szükség, hiszen napjainkban a tajvani TSMC a félvezetőipar bevételének nagyjából felét generálja, ezzel pedig gyakorlatilag uralja a piacot. Korábban az is felmerült, hogy a cég európai gyártósorokat hozna létre, tavaly azonban még nem láttunk ezzel kapcsolatban végleges döntést.

Meglátjuk, mennyiben változik majd a helyzet ezen a területen, azt azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy bármilyen komolyan vehető módosulás éveket vesz majd igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #4
    "európai közösség erősíti saját félvezetőgyártó szegmensét, "
    A masik hirben :"Nagyon kellene egy európai földrengés-előrejelző rendszer "


    Dontsek el melyiket akarjak, a ketto egyszerre nem fog menni.

    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.02.12. 20:14:09
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Szilikonkohókat lehet Európában is létesíteni, bányászható anyagban nincs hiány, csak a termelés drága, de jelenlegi árak mellett megéri.
  • Sippie #2
    és nyersanyagot honnan fognak beszerezni, ha ázsia köszöni szépen és inkább feldolgozva adja tovább?
  • uwu2020 #1
    30 éve el kellett volna kezdeni