Berta Sándor

Megbüntették Olaszor­szágban a ClearView AI-t

A cégnek az olasz felhasználók képeit is törölnie kell és nem gyűjthet új adatokat.

2020 januárjában derült ki, hogy a ClearView AI amerikai vállalat több mint 3 milliárd arcfotót töltött le a nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, például a Facebook, az Instagram, a LinkedIn, a Twitter, a YouTube és más szolgáltatások rendszereiből. A társaság egy éven belül a mostani 10 milliárdról 100 milliárdra növelné az adatbázisában szereplő fotók számát, és az arcfelismerő szoftvert nem csak a rendőrségeknek és más hatóságoknak tenné elérhetővé, hanem a különböző vállalkozásoknak is, hogy azok így ellenőrizhessék az alkalmazottaikat és a külső munkatársaikat is.

A Garante per la protezione dei dati personali (GPDP) olasz adatvédelmi hivatal a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt 20 millió eurós pénzbüntetésre ítélte a ClearView AI-t és egyúttal kötelezte arra, hogy az adatbázisából távolítsa el az olasz állampolgárságú felhasználók felvételeit. A GPDP a cégnek megtiltotta azt is, hogy folytassa a jelenlegi adatgyűjtési gyakorlatát. A hivatal által elvégzett vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a megszerzett és eltárolt személyes adatokat, köztük az egyes személyek biometriai és a tartózkodási helyre vonatkozó információkat a ClearView AI megfelelő jogalap nélkül jogsértő módon dolgozta fel.

A Garante per la protezione dei dati personali rámutatott arra is, hogy a vállalat a GDPR számos alapelvét megsértette, amelyek között volt az átláthatóságra vonatkozó előírás, hiszen nem tájékoztatta megfelelően a gyakorlatáról az érintett felhasználókat. Nem szólt arról sem, hogy az eredetihez képest teljesen más célokra dolgozta fel az adatokat és nem alkalmazott adattárolási határidőt sem. Az olasz adatvédelmi hivatal utasította a társaságot, hogy nevezzen ki az Európai Unió területén jogi képviselőt.

Egyelőre kétséges, hogy a vállalkozás eleget tesz-e az ítéletnek, illetve, hogy a GPDP miként tudja arra rákényszeríteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnuluWork #1
    Megint az oroszok meg a kínaiak! Ja, nem ...