Berta Sándor

Ruhákba szánják a fonal­akkumulátort

A kifejlesztett különleges energiatároló tűzbiztos, rugalmasan kialakítható és akár ki is nyomtatható.

Az MIT kutatói egy olyan lítiumion-akkumulátort alkottak meg, amely olyan, mint egy fonal és 140 méter hosszú. Az új megoldás segítségével a különböző ruhadarabok olyan szenzorokkal egészíthetők ki, amelyekkel mérhetők az egészségügyi adatok. Az új energiatárolót Tural Kudijev, Jung Tae Lee és Benjamin Grena fejlesztették ki, textilfonalba van integrálva és később akár ki is mosható. A 140 méter hosszú prototípus kapacitása 123 mAh. Kudijev rámutatott, hogy a hosszúság szempontjából nincs felső határ, így akár kilométeres hosszúság is alkalmazható.

A megépített próbafonal esetében az akkumulátor egy lézeren alapuló kommunikációs rendszert (LiFi), valamint az ahhoz kapcsolódó diódákat és egy mikrofont lát el energiával. Érdekesség, hogy az energiatároló még azután is működött, hogy a kutatók egy darabot levágtak belőle. A megoldás az alkalmazott gélelektrolit miatt tűzálló és 3D-nyomtatással is előállítható. Az utóbbinak köszönhetően például az energiaforrás akár egy eszköz házába is integrálható. Ezt a csoport egy kis méretű, 20 méteres fonalakkumulátorral ellátott robot tengeralattjáró példáján keresztül mutatta be.

Kudijev kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, amikor egy ilyen eszközt 3D-nyomtatóval készítettek el. Nyomtatás után semmit sem kell hozzáadni a termékhez, mert a fonal minden fémet és anyagot tartalmaz. A lítium és a többi anyag a fonal belsejében találhatók és védőréteg borítja azokat. Kudijev szerint ebben különbözik a korábbi hasonló akkumulátoroktól. A csapat a Materials Today cikkében mutatta be a fejlesztést. A következő lépcsőfok a hatékonyság és a kapacitás javítása. A szakemberek úgy vélték, hogy az ilyen típusú energiatárolók néhány éven belül megjelenhetnek a piacon. Az elképzelést már szabadalmaztatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShuckFishTit #1
    Komolyan nem értem hogy egy ilyen menő cuccot miért kell egy ilyen óriás műpéniszen demózni?!