Gyurkity Péter

A CES alatt jönnek az AMD bejelentései

Hamarosan bemutatkoznak az új fejlesztések, így világosan látunk majd a jövő évvel kapcsolatban.

Az AMD háza táján legutóbb az új olcsó Radeon-kártyák bukkantak fel, ezekkel bővül tehát ki az idei sorozat. Most a soron következő fejlesztésekről, pontosabban az azokat ismertető bejelentésekről érkezett hír, eszerint a januárban esedékes CES 2022 alatt kerítenek majd sort ezekre.

A cég a Twitter oldalán közzétett rövid bejegyzés szerint a január 3. és 8. között megrendezendő találkozó alatt jelenti majd be a jövő évben megjelenő friss fejlesztéseit, amelyek mind a központi processzorok, mind pedig a grafikus vezérlők szegmensére kiterjednek. A saját hivatalos oldalon is előrevetített rendezvény alatt várhatóan a Zen 4 és az RDNA 3 néven futó architektúrába tartozó megoldásokat ismerhetjük majd meg, bár a pontos felállás még nem ismert, ezzel kapcsolatban ugyanis korábban némileg eltérő információk is megjelentek a világhálón. Könnyen lehet, hogy az AMD a chipek terén egy áthidaló megoldásról is lerántja majd a leplet, ez a Zen 3+ nevet kapná meg, vagyis a jelenlegi generáció frissítéseként rajtolna el a piacon, ezt viszont maga a vállalat egyelőre még nem jelezte előre.

Az többé-kevésbé világosnak tűnik, hogy a DDR5 támogatása, valamint az új Socket AM5 alkalmazása van terítéken, a 3D V-cache néven futó technológia pedig mindenképpen megjelenik majd a központi processzoroknál, függetlenül attól, hogy a fenti két változat közül melyiket mutatják majd be. Ez utóbbi megoldás egyedül rögtön 15 százalékos ugrást hozna magával a teljesítmény terén, bár a pontos számokat nyilván majd csak a részletes tesztek elvégzése után ismerjük majd meg, ahogy azt megszokhattuk. Az első körben a fontosabb technikai jellemzőket osztják majd meg velünk, így képet alkothatunk a 2022-es felállásról.

Az Intel eközben újabb komoly befektetést eszközöl, ennek részeként ugyanis 7 milliárd dollárt fordítanak saját malajziai gyártósoruk kibővítésére. Ezzel az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a készlethiány további negatív következményeit előznék meg, garantálva a jobb pozíciókat a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!