Gyurkity Péter

Indul a TSMC 3 nanométeres gyártása

Ennek csiszolása még eltart egy darabig, az első vásárlók azonban már türelmetlenül várakoznak.

A félvezetők területéről szóló hírek között merült fel az elmúlt hetekben, hogy a TSMC (és az Intel) új gyártósorokat épít fel, eközben pedig hivatalos európai véleményt olvashattunk arról, hogy a kontinens egyszerűen nem lehet független ezen a téren. Most egy új gyártástechnológia elindulásáról számoltak be, amely jövőre vezet majd el a megjelenésig.

Egyszerre két tajvani forrás számolt be a TSMC friss technológiájának teszteléséről. A DigiTimes mellett ugyanis a TechTaiwan is értesült a napokban erről, egészen pontosan az N3 névre keresztelt gyártástechnológia debütálásáról, amelyre a hírek szerint a Tainan melletti Fab 18 telephelyén kerítettek sort. A nagy mennyiség leszállítását lehetővé tévő sorozatgyártás valamikor a jövő év második felében indul majd meg, tekintettel azonban arra, hogy az erre vonatkozó gyártási ciklus nagyjából 100 napra rúg, az első ilyen chipek csak 2023 elején bukkannak majd fel a piacon, mégpedig elsőként az Intel és az Apple kínálatában, amelyek a külsős beszámolók szerint már most élénken érdeklődnek ezen megoldások iránt.

A tajvani gyártó az okostelefonokban és a HPC (high-performance computing) területén alkalmazná az új megoldásokat, mindkét szegmenst egyazon időben hódítanák meg, ami némileg szokatlan húzásnak számít részükről, hiszen az első körben általában a mobilos érát célozzák meg. Több szempontból is komoly előrelépést érnének el az N5-höz képest, mégpedig az EUVL (extreme ultraviolet lithography) agresszív alkalmazásával, ennek eredményeként ugyanis ugyanazon tranzisztorszám mellett 10-15 százalékos növekedés valósulhat meg a teljesítményben, míg azonos órajel és bonyolultság mellett akár 30 százalékkal mérséklődhet a fogyasztás – viszont mivel a komplexitás 20 és 70 százalék közötti mértékben ugorhat meg (attól függően, hogy mely komponenst vesszük alapul), a végső számokon ez kevésbé látszik majd.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a többi gyártó kivár majd, ők az N3E mellett teszik le voksukat, amely jóval több opciót kínál majd számukra – erre azonban csak 2023 végén, illetve 2024 elején kerülhet majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!