Gyurkity Péter

Rekordot dönt idén a félvezetőpiac

A nagy növekedés után alig két évvel azonban már túlkínálhat állhat elő.

A félvezetők piacának jelenlegi helyzetéről többnyire a nagy chipgyártók legújabb termékei, azok hivatalos bemutatója és piacra dobása kapcsán szoktunk beszámolni, azzal pedig nagyjából mindenki tisztában van, hogy a készlethiány továbbra is kitart. Az IDC által most közzétett részletes jelentésben nem okoznak nagy meglepetést, viszont azt vetítik előre, hogy alig két éven belül akár a mostani állapotok ellenkezője is előállhat.

A piackutató cég oldalán megtaláljuk a hivatalos bejelentést, amelyben ezen szegmens idei, valamint a 2025-ig tartó periódusra vonatkozó (várható) számait részletezik. Ebből elsőre az derül ki, hogy a piac szereplői jóval nagyobb összeget söpörhetnek be idén, a növekedés üteme ugyanis a globális színtéren eléri majd a 17,3 százalékot, ami még a tavalyi, nagyjából 10 százalékos rekordugrást is alaposan meghaladja. Ezzel az itt jelenlévő cégeknek nem lesz okuk a panaszra, a gyártósorok kihasználtsága marad 100 százalék közelében, a helyzet azonban a jövő év közepére nagyjából normalizálódhat, 2023-ra pedig az is előfordulhat, hogy egyenesen túlkínálat alakul ki, ami nyilván az árakra is komoly hatással lenne. Az évtized közepéig tartó időszaka nézve mindenesetre átlagosan évi 5 százalékos növekedést vetítenek előre, ami mindenképpen kedvező lesz ezen vállalatok üzleti eredményére nézve.

A növekedés hajtóereje egyértelműen az ötödik generációs mobilelérések elterjedése lesz, hiszen a piac ezen szeletében idén 128 százalékos ugrást regisztrálhatunk majd. Ezt követik a sorban a játékkonzolok a maguk 34 százalékával, az egyéb mobiltelefonos komponensek (28 százalékkal), az x86-szerverek (24,6%), az autóipar (22,8%), valamint a viselhető termékek (21%) és az okosotthonhoz kapcsolódó fejlesztések (20%). A noteszgépeknél a növekedés üteme ennél jóval szerényebb, 11,8 százalékos lesz, de ezzel még ők is helyet kapnak a listában, mint ahogy a WiFi elérési pontok sem maradnak le arról. A memóriaárak várhatóan jelentős mértékben növekedni fognak, ezt azonban egy esetleges túlkínálat kialakulása ellensúlyozhatja.

Ami a bevételeket illeti, 2025-re a piac elérheti a 600 milliárd dollárt, ami szintén nagyban függ majd a kereslet és a kínálat viszonyáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!