Berta Sándor

Elkészült a Google tenger alatti kábele

A vezetéket kevesebb, mint egy esztendő alatt fektették le.

A Google tavaly jelentette be, hogy New York és a Nagy-Britanniában lévő Bude, valamint New York és Bilbao között tenger alatti kábelt fektet le. Az új összeköttetés több mint 6000 kilométer hosszú lesz és Grace Brewster Murray Hopper ellentengernagyról, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztjéről, matematikusról nevezték el.

Most a Jayne Stowell, a Google tenger alatti kábelprojektjeinek felügyelője a blogbejegyzésében közölte, hogy a vezeték elkészült, ugyanakkor - az eredeti elképzeléseknek megfelelően - csak jövőre lesz üzemkész. Megerősítést nyert továbbá, hogy a Grace Hopper valóban 350 Tbps-os sebességgel képes továbbítani az adatokat. Ez a sávszélesség lehetővé teszi, hogy 17,5 millió ember egy időben streameljen 4K felbontású videókat.

Kiderültek a projekt egyes részletei is. Az összeköttetés végül Nagy-Britanniában nem közvetlenül Bude városában, hanem a közeli Crooklets Beachen ért partot, amely egy a cornwalli grófságban található hely. A korábbi kísérlet, amelynek célpontja Bude volt, júliusban a rossz időjárási körülmények között meghiúsult. A bilbaói kábelrész esetében nem voltak váratlan fennakadások, azt a hónap elején sikeresen partra húzták a spanyol város mellett.

Stowell a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az új vezetékre elsősorban Nagy-Britanniában volt sürgősen szükség, mert a szigetországban a legtöbb kábelt a 2000-es évek elején üzemelték be, a legfiatalabb is 2003 óta működik. Éppen ezért ezek az összeköttetések már meghaladták mind a gazdasági, mind a technológiai élettartamukat. Az új kábel nagyon masszív és azért esett a választás Bude városára, mert ideális, jól védett strandja van, amely ráadásul a projekt sikeres megvalósításához szükséges számos infrastruktúrával rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!