Gyurkity Péter

A Xiaomi is több telefonos frissítést vállal

Követik a Google és a Samsung példáját, bár a lépés egyelőre csak az új családra vonatkozik.

Az elmúlt hetekben több alkalommal írtunk az androidos okostelefonok frissítési ciklusával kapcsolatos vitákról, a várható fejleményekről. A témában többek között az is elhangzott, hogy az EU-n belül a német fél már egyenesen 7 éven át garantálná a biztonsági frissítéseket (és a főbb komponensek utánpótlását), most azonban a Xiaomi jelezte, hogy némileg javítanak az eddigi gyakorlaton.

A hivatalos bejelentés alig 2 nappal előzte meg az új generáció bemutatkozását, ebben azonban a kínai gyártó azt jelezte, hogy a jövőben – legalábbis ezen új széria, annak tagjai esetében – ők is 3 éven át biztosítanák a nagyobb androidos frissítéseket, a biztonsági foltozásokat pedig 4 éven keresztül kapnák meg a telefonok tulajdonosai. Ez ugyan önmagában nem forradalmi változás, hiszen több gyártó, így például a piacot még mindig vezető Samsung is ezt a gyakorlatot követné, viszont a kínai cégnél eddig ez nem így volt, a legtöbb típus esetében ugyanis mindössze 1 vagy 2 nagyobb frissítést vállalnak. A lépés tehát mindenképpen kedvező fejlemény a felhasználók számára, bár az még kérdéses, hogy ezt mennyiben terjesztik majd ki a többi modellre.

A gyártó eddigi gyakorlata valóban nem volt igazán elismerésre méltó, tekintettel azonban arra, hogy hagyományosan számos eltérő telefont dobtak piacra, a hosszabb frissítési ciklusok garantálása komoly terhet róna az illetékesekre, így a házon belüli döntés némileg érthető. A fenti bejelentéssel kapcsolatban érdemes rögtön megjegyezni, hogy az mindössze a most bemutatkozó, hamarosan a piacon is elrajtoló új családra, a Xiaomi 11T-sorozatra vonatkozik, a hosszabb periódus tehát csak ezen telefonoknál lesz elérhető – legalábbis az első körben, az majd a jövőben elválik, hogy mi lesz a többi modell sorsa.

Ezzel kapcsolatban mindössze annyit közöltek, hogy megvizsgálják a lehetőséget, az esetleges jövőbeni kiterjesztés viszont a feladat komplexitásától, a helyi szabályozástól, valamint a piaci igényektől függ majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!