Berta Sándor

Kiber­támadások - növekvő szerepet kaphat a mesterséges intelligencia

A bűnözők egyre gyakrabban támaszkodnak algoritmusokra.

Mikko Hyppönen, az F-Secure IT-biztonsági cég kutatási vezetője elmondta, hogy azzal számol, hogy a jövőben a bűnözők által végrehajtott kiberakcióknál egyre nagyobb szerep fog jutni a mesterséges intelligenciának. A szakember közölte, hogy a támadók által kifejlesztett és alkalmazott kártevőket hamarosan automatikusan módosítják majd az algoritmusok azért, hogy azokat ne ismerjék fel a vírusirtó szoftverek.

Már napjainkban is rendszeresen vizsgálják az internetes bűnözők azt, hogy a zsarolásokra használt trójai programokat felismerik-e a vírusirtók vagy sem és szükség esetén megváltoztatják azokat. Ezt a feladatot rövid időn belül átveheti a gépi tanulás. Ezután az elkövetők képessé válhatnak arra, hogy az akciók kivitelezésére használt alkalmazásokat akár 15 másodpercenként módosítsák, hogy nehezítsék meg e megoldások felfedezését és kiszűrését. Az egyetlen válaszmegoldás az lehetne, ha a biztonsági vállalkozások is ugyanígy megváltoztatnák a rendszereiket. Ebben az esetben azonnal elindulna egy verseny a jó és a rossz oldalon alkalmazott mesterséges intelligenciák között.

Hyppönen ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gépi tanulásra épülő öntanuló rendszerek annyira összetettek és átláthatatlanok, hogy a működésüket az emberek alig tudják megérteni. Éppen ezért egyáltalán nem jó érzés olyan megoldásokat felépíteni, amelyeket egy szakértő maga sem ért. Ez az érzés ugyanakkor egyre erősebb lesz, ha minél több mesterséges intelligencia kapcsolódik be a kibertámadások elleni harcba.

Az F-Secure kutatási igazgatója lehetséges nagy veszélynek nevezte a régebbi WLAN-protokollok felfedezetlen biztonsági réseit. A menedzser szerint a rémálomszerű forgatókönyv az lenne, ha valaki találna egy hiányosságot és azután egy irodában az összes számítógépet vagy a metróban az összes okostelefont megfertőzné kártevőkkel. Ilyesmit még senki sem látott, de ettől még bármikor bekövetkezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!