Spencer

Anna Kurnikova vírus: kiderült a tettes kiléte

A holland törvények nem engedik meg, hogy a hivatalos szervek kiadják az utóbbi napokban fertőző Anna Kurnikova vírus íróját, az InternetNews Rádiónak azonban sikerült kinyomoznia, hogy valószínűleg egy Jan Dewit nevű fiatal férfi készítette a programot. A férfi saját készítésű Anna Kurnikova rajongói oldallal is rendelkezik az Interneten.

A 20 éves fiú azonosításában a hírcsoportok tagjai és a különféle Webes felhívásokra érkezett válaszok segítettek. A kirakó egyes darabjait összeillesztve eljutottak annak a férfinek a nyomára, aki maga is elismerte, hogy ő készítette az Anna vírust.


Jan Dewit saját Anna Kurnikova rajongói oldalt tartott fenn az egyik Tripod szerveren. A keddi napon, ugyanezen a szolgáltatón keresztül jutott el a férfi beismerő vallomása a világ felhasználóihoz. Az OnTheFly becenevet használó férfi elmondta, hogy azért írta meg a vírust, mert nagy rajongója a teniszcsillagnak.

Jan Dewit az oldalon leírja magáról, hogy egy Sneek nevű településen lakik, éppen ott, ahol a rendőrség letartóztatta emberünket.

A férfi nem igazán törődött online nyomainak eltűntetésével. Az OnTheFly becenevet használva többször küldött üzeneteket különféle hírcsoportoknak. Egyszer például az Iwa Vírus forráskódját küldte el az egyik vírusokkal foglalkozó csoportnak.

Jan Dewit, nem gondolva arra, hogy később ebből még gondja származhat, az alt.hacker Usenet fórumra is küldött üzeneteket, szintén az OntheFly becenevet használva, de a [email protected] címről. Ezzel elárulta magát, és lehetővé tette kilétének kinyomozását.

A vírusírás Hollandiában nem kifejezetten bűncselekmény, de az országban 1999 óta érvényesek bizonyos számítógépes cselekményre vonatkozó törvények. Ezek szerint a férfire akár 4 év börtönbüntetés is kiróható.


A férfi beismerő vallomásában leírta, hogy a vírus megírásának ötlete akkor pattant ki a fejéből, mikor elolvasta az International Data Corporation jelentését a LoveLetter vírus által okozott károkról. Az IDC elismerte, hogy nemrég megjelentettek egy ilyen témájú jelentést.

"A vírusírók többsége Robin Hoodnak hiszi magát. Úgy gondolják, hogy ők a szabadság harcosai, de inkább a vandálokhoz hasonlítanak, sem mint Robin Hoodhoz." - mondta Rob Hailstone, az IDC-től.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!