Flow

A Pentagon hátráltatja a 3G légicsapást

[CNet] Mire jó a 3G? A vezeték nélküli kommunikációs ipar fejlesztői szerint villámgyors internet elérésre. De az amerikai hadsereg szerint leginkább háborúra használható.

Ezen belül is elsősorban hadgyakorlatra. Két héten belül több kormányirodára is az a feladat hárul, hogy végleges spektrumot jelöljenek ki az úgynevezett 3G, harmadik generációs mobiltelefon-hálózat működésére, mely a kilátások szerint a gyors internet hozzáférés és média-sugárzás kulcsa. Az amerikai fegyveres erők azonban egy részét már használják a sokak által "tengerparti nyaralóként" emlegetett frekvenciáknak.

A múlt ősszel bevezetett rendelet szerint, melyet az akkori elnök, Bill Clinton látott el kézjegyével, a szövetségi irodáknak együtt kellene működnie. Ennek ellenére a hadsereggel egyeztetni próbáló cégek beszámolói mindenről szólnak, csak rugalmasságról nem. Európa, Ázsia, sőt még Dél-Afrika is megkezdte, vagy már be is fejezte a 3G spektrum felosztását. A politikusok nem szeretnék, ha az Egyesült Államok vállalatai lemaradnának.
"Európa sokkal fejlettebb a 3G területén" - állítja Conrad Burns, a szenátus kommunikációs albizottságának Senate Communications Subcommittee elnöke. Ezt a tényt jelölte meg fő ok gyanánt a felosztást sürgető határidő megjelölésekor.

A vezető hatalom a Szövetségi kommunikációs bizottságot (FCC) és a Kereskedelmi Minisztérium Nemzeti Telekommunikációs és Információs Hivatalát jelölte ki a probléma vizsgálatára. Az FCC a helyhez kötött vezeték nélküli szolgáltatók (pl rádióállomások) ügyével foglalkozik, akik a 2.5GHz-es tartományban szeretnék bevezetni a kétirányú széles sávot. Nekik meg kell barátkozni az esetleges "költöztetés" gondolatával.

Az NTIA feladata, hogy a kormány által működtetett frekvenciákat a privát szektor fölé tolja, tehát az 1,7GHz-et és a Pentagont vizsgálja felül. A hadsereg mindenképpen tiszta csatornát szeretne repülőgépei és műholdjai működtetésére, de ebben az esetben néhány a legnagyobb városok közül elérhetetlen lenne a 3G szolgáltatók számára. (beleértve pl. New York, Houston, Dallas, San Antonio, Denver, Miami, Philadelphia, Baltimore, Washington, stb) Az FCC és NTIA március 1-ére tűzött ki egy egyeztető találkozót, ha ott sem születik megoldás, a végkifejlet június 30-a utánra fog tolódni. A 700MHz-es tartomány aukciója (60.-69.csatorna) például négyízben lett elhalasztva, legutóbb szeptember 12-én.

Thomas Wheeler, a Cellular Telecommunications & Internet Association elnöke szerint az FCC megoldhatná a problémát a spektrumhatár emelésével, és az illetékes állami egységeket kiemelhetné az 1,7GHz és 2,5GHz tartományokból. Szerinte a legutóbbi PCS aukciókból befolyt 17 milliárd dollár fedezné a költségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!