Berta Sándor

Közel az elektronikus svéd korona megvalósulása

A skandináv állam gyorsítja a saját kriptovalutával kapcsolatos erőfeszítéseit.

A svéd nemzeti banknak számító Riksbank és az ország legnagyobb kereskedelmi pénzintézetei elindították az elektronikus svéd koronával kapcsolatos első tesztet. A Reuters kiemelte, hogy a Riksbank azért jelentette be az e-krona első tesztjeit, hogy reagáljon a különböző népszerű virtuális fizetőeszközök, például a bitcoin, a doge és az ethereum elterjedésére, a készpénz folyamatosan csökkenő használatára és a határokon átnyúló kifizetések iránt növekvő keresletre.

A svéd nemzeti bank tájékoztatása alapján az első projektben az elektronikus svéd koronát szimulált résztvevők fogják alkalmazni egy külső partnerekkel megvalósított együttműködés keretében egy tesztkörnyezetben. Az e-krona digitális központi jegybanki pénz (CBDC) lesz. A Riksbank felhívta a figyelmet arra, hogy a program a kereskedelmi pénzintézeteknek lehetőséget kínál arra, hogy szerepet vállaljanak a világ első, a nyilvánosság számára is elérhető digitális központi jegybanki pénzének a megalkotásában.

Az e-krona a Distributed-Ledger technológián (DLT) és a Corda nevű blokklánc technológián fog alapulni, az utóbbit az R3 nevű blokklánc-konzorcium fejleszti ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)