Berta Sándor

Az AFP-vel ellenőrizteti a görög tényeket a Facebook

A cél a közösségi portálokon az álhírek számának csökkentése.

Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerkapcsolatokért felelős munkatársa bejelentette, hogy a jövőben az Agence France-Presse (AFP) francia nemzeti hírügynökség lesz a tényellenőrzést végző partnerük Görögországban és Cipruson. Eyears indoklása alapján az AFP egy megbecsült partner, amely világszerte tapasztalt újságírókkal rendelkezik. A hírügynökség a jelenlegi partnerükkel, az Ellinika Hoaxes céggel közösen fogja végezni ezt a fontos munkát azért, hogy tovább csökkentsék a platformjaikon a görög nyelvű álinformációk mennyiségét.

A Facebook tényellenőrző programjának jelenleg világszerte körülbelül több mint 80 partnere van, akik a több mint hatvan nyelven megjelenő tartalmakat vizsgálják át, hogy eltávolítsák az álhíreket és más félrevezető információkat. A mostani kooperáció egyébként nem meglepő, mivel Európában a cég már 18 országban dolgozik együtt a francia hírügynökséggel.

A Facebook 2019 májusa óta kooperál az Ellinika Hoaxes vállalattal, a döntés azonban politikai vihart kavart Görögországban. Az akkori kormánypárt ugyanis közölte, hogy a társaság nem rendelkezik a feladat elvégzéséhez szükséges tudással és műszaki kapacitásokkal. Lefteris Kretsos volt görög digitális politikai államtitkár-helyettes akkor azt nyilatkozta, hogy Franciaországban öt szervezet is végez ilyen tevékenységet, míg az Amerikai Egyesült Államokban csupán az Associated Press. Ezzel szemben náluk egy olyan vállalkozás kapta meg a feladatot, amely aligha tud azzal megbirkózni. Azóta kiderült, hogy nem volt alternatíva, lévén Görögországban az Ellinika Hoaxes az egyetlen minősített tényellenőrző cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!