Berta Sándor

Nem megfelelő tartalmakat kínál a YouTube Kids

A szolgáltatást egy amerikai testület marasztalta el.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Felügyeleti és Reformbizottsága negatív véleményt fogalmazott meg a YouTube Kids alkalmazásról és az annak segítségével elérhető kínálatról. A testület rámutatott, hogy a platform tömegesen olyan anyagokkal van tele, amelyek a kiskorúak számára nem megfelelőek és nincs nevelési értékük. "Magasabb nevelési értéke" csak a felvételek 4 százalékának van. Ráadásul a videomegosztó továbbra is számos trükköt alkalmaz azért, hogy a nézőket reklámokkal bombázhassa.


A 2 milliárdos nézettség nagyon csábító a hirdetőknek

Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő, a bizottság elnöke a Susan Wojcicki YouTube-vezetőnek küldött levelében kiemelte, hogy a YouTube Kids a lélektelen fogyasztóvezérelt tartalmak pusztasága, ahol még mindig nem sikerül megvédeni a gyerekeket az alkalmatlan, sőt, káros anyagoktól. A cég ehelyett a mesterséges intelligenciára és a felvételeket gyártók önszabályozására támaszkodik annak eldöntésében, hogy mi jelenhet meg az oldalon és mi nem.

A politikus különösen élesen kritizálta azt a gyakorlatot, amelynek keretében hirdetéseket mutatnak a kiskorúaknak. Ebben az esetben a platform üzemeltetői egy kiskaput használnak ki és a megmutatott nagy számú videóban marketing- és reklámüzeneteket rejtenek el. Ez gyakran a termékajánlásokon vagy ismert influenszereken keresztül történik, utóbbiak egy része maga is gyerek. A demokrata képviselő szerint e problémás marketing ellen a YouTube látszólag nem tesz semmit. Krishnamoorthi leszögezte, hogy azt akarják elérni, hogy a 7 évesnél fiatalabbak számára a portál egyáltalán ne mutasson hirdetéseket.

A YouTube tavaly januárban jelezte, hogy a jövőben nem jelenít meg személyre szabott reklámokat a kicsiknek szóló tartalmak alatt, majd 2020 szeptemberében azt közölte, hogy szigorít a korhatáros rendszerén, idén februárban pedig bejelentette bejelentette, hogy több ellenőrzési jogot ad a tinédzserek szüleinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bmw #21
  "A demokrácia intézményesített polgárháború. A többségi erőszak semmivel nem erkölcsösebb az egyéni erőszaknál. Az erkölcs és az igazság nem a többség akaratából ered."

  Hu , azert nalad van baj....
 • Sydra #20
  "Tudod, a demokráciában a szabadságjogok addig terjednek amíg másokat nem korlátozol az övékben."
  Ez a liberalizmus alapgondolata, nem a demokráciáé. Én is ebben hiszek. Ezzel most demonstráltad, hogy se a demokráciát, se a liberalizmust nem érted.
  A demokrácia intézményesített polgárháború. A többségi erőszak semmivel nem erkölcsösebb az egyéni erőszaknál. Az erkölcs és az igazság nem a többség akaratából ered.

  "akinek nem tetszik az persze elmehet"
  Ilyen vitáknál mindig az erőszakoskodók akarják elzavarni a békés együttműködőket. Aztán szokás szerint, amikor a békés együttműködők elmennek és jól elvannak az új helyen akkor az erőszakoskodók mennek utánuk, hogy lerabolják meg beszabályozzák őket ott is. Nyilván az erőszakoskodók rá vannak utalva a rendes emberekre, mivel éppen azért erőszakoskodnak, hogy az összes problémájukat másokra lőcsöljék.

  "A te logikád nem ezt, hanem az anarchista társadalmat/közösséget írja le."
  Ha neked az az anarchia, hogy nem zsarnokoskodok mások felett, ám legyen.
 • Munkas #19
  Tudod, a demokráciában a szabadságjogok addig terjednek amíg másokat nem korlátozol az övékben. A te logikád nem ezt, hanem az anarchista társadalmat/közösséget írja le.
  Mi viszont a világ demokratikus részén élünk és a cikk is evvel foglalkozott. Itt sajnos az állam korlátozza az embereket a szabadságukban, mert így lesz jobb nekik (akinek nem tetszik az persze elmehet és alapíthat anarchista kolóniát, ahol mindenki magáért felel).
 • Sydra #18
  "Ráadásul ez a Rambós hozzáállás (Én mondom meg, hogy mit nézzél!) nem működik. Nem lesz tényleges kontrollod afelett, hogy mit néz vagy mit csinál a gyereked. Ha mégis, az még rosszabb, mert vagy önállótlan bábot nevelsz, vagy kamasz korában kitörő elfojtott identitást."
  Ácsi! Te akarod megszabni a gyerekednek, hogy mit nézzen. Csak mellé delegálni akarod ezt a feladatot az államnak, meg a youtube-nak, hogy neked ne kelljen vele foglalkozni. Én csak példákat mondtam rá, hogy hogyan tudod ezt saját hatáskörben megtenni.
  Nem tudom te milyen emberek között élsz, de az én környezetemben az emberek többsége youtube nélkül nőtt fel és vhs-en nézte a videókat. Ez mellé csak plusz lehet ha adsz valakinek egy tabletet amire összeválogattál 50 giga videót, ami szerinted segíti a fejlődését meg leköti a figyelmét.
 • Sydra #17
  Szerintem neked a személyes felelősség megértésével van problémád. Teljesen mindegy ki milyen okos meg sikeres. Vannak nem átruházható felelősségek, amit ha átruházhatóként kezelsz, azzal tönkre teszed jobb esetben csak a saját életed, rosszabb esetben mindenki másét is. Jellemző hogy a felelőtlen emberek mindenki mást is bele akarnak vonni a felelőtlen életükbe, lehetőleg erőszakkal az állam által kényszerítve, hogy így kenjék szét a társadalmon a felelőtlenségükkel okozott kárt, ne egyedül nekik kelljen fizetni érte..
  Tökmindegy mi a törvény, morális alapon nincs jogod mások szabadságát a szubjektív igényeid mentén bekorlátozni. Ha az állam által ezt mégis sikerül megtenni azt nem az igazaddal érted el, hanem erőszakkal. Ettől te nem egy igaz ember leszel, hanem egy erőszakos, elnyomó, gonosz ember és kinyilvánítottad, hogy az egyet nem értők szabadsága kevesebbet ér, mint a tiéd. Minden amit akarsz el tudnád érni békés eszközökkel is ha erkölcsös ember lennél, persze lehet neked az úgy drágább lenne, de cserébe nem okoznál ezerszer akkora költséget a társadalomnak a felelőtlen önzéseddel.
 • Munkas #16
  Tudom, hogy a hazai agymosós környezetben nehéz megérteni mi az állam feladata, de röviden kb. az amit az egyes emberek vagy kisebb közösségek nem tudnak maguk megoldani. A nagy klasszikusok a honvédelem, rendvédelem és igazságszolgáltatás. Ebbe tartozik jogalkotás és a szabályozás is.
  Persze hazánkban vannak olyan univerzális emberek, akik maguktól is tudják, hogy milyen sebességgel biztonságos autózni, a házukra rá lehet e húzni még két szintet, vagy mit kell tudnia gyereküknek ahhoz, hogy boldoguljon az életben stb. De azt még ők sem tudják megoldani, hogy a multi cég ne csinálja ki a dolgozóit és/vagy a fogyasztóit. Ehhez kell az állam. (Nem a GDP felének újraelosztáshoz, ami itt megy. USA-ban ez 20% körül van, mert ott a piaci szereplőkre bízzák a gazdaságot és az állam marad a saját feladatinál. Ld. pl. jelen cikk)

  A "te gyereked a te a felelősséged" is egy hangzatos féligazság. Jelen téma kontextusában pedig inkább butaság a gondolatment, amit ráhúztál.
  Honnét tudod, hogy milyen mese az ideális a gyerek tudásának és személyiségnek fejlődéséhez? Különösen, hogy nem is ismered a tartalmat? A hajdani saját meséidet akarod rátolni, csak azért, mert te sokra vitted az életben, vagy neveléselméletből diplomáztál? Mivel nincs éles határvonal a mesék és az alsós alapozó tárgyak között, gondolom, okos szülőként, azt is jobban tudod, hogy az általánosban mit kellene tanulnia a gyerkednek (ne szóljon már bele az állam). Azok pedig meghatározzák a ráépülő ismereteket is…
  Nem visz ez sehova. A valóság nem egy idealista képzet, hanem egy csomó olyan dolog történik benne, amit még te sem értesz, és még több olyan amire semmilyen hatásod nincs. És ha ezek nem klappolnak, akkor a gyereked nevelése is kifolyik a kezeid közül. Ha abból indulsz ki, hogy te mindent jobban tudsz, mint mások (youtube, amerikai vezetés stb.), és az ilyen megfellebbezhetetlen elgondolásaidat kritika nélkül rákényszeríted a gyerekedre, avval nem biztos, hogy segíted.
  Ráadásul ez a Rambós hozzáállás (Én mondom meg, hogy mit nézzél!) nem működik. Nem lesz tényleges kontrollod afelett, hogy mit néz vagy mit csinál a gyereked. Ha mégis, az még rosszabb, mert vagy önállótlan bábot nevelsz, vagy kamasz korában kitörő elfojtott identitást.
 • Sydra #15
  Amit írtál szalmabáb. Én azt állítom, hogy a gyereked a te felelősséged. Nem kényszeríthetsz erőszakkal vadidegeneket arra, hogy változtassanak az internetes üzletpolitikájukon, mert neked gyereked van. Az felett meg elég nagy kontrollod van, hogy mit néz a gyereked. Azt elég könnyű megoldani, hogy a youtube-ot ne nézze.
 • Sequoyah #14
  Gyanitom neked sincsen egyetlen gyereked sem...
  Csak gyerektelen emberektol hallottam meg ezt a tevkepzetet hogy a szulon mulik minden, es 100% kontrollja van a gyerek elete folott, szoval minden az o hibajuk hogy ha nem jol alakul...
 • lammaer #13
  Azt értem, de a kolléga külön kihansúlyozta hogy nincsenek reklámok... most az hogy nem reklámblokk van hanem reklámüzeneteket meg szponzori cuccokat aknak a contentbe az nekem ugyanaz...
 • Akva #12
  Nem hallottál még burkolt reklámról? Jobb helyeken az tilos.