Berta Sándor

Egyszerűbb lesz váltani a felhő­szolgáltatók között

Egy másik platformra való költözés minden korábbinál gyorsabban valósulhat meg.

Az Aiven nevű finn startup lehetővé teszi, hogy az emberek egyszerűen válthassanak a felhőszolgáltatók között és egyúttal biztosítja, hogy bárki függetlenedni tudjon az amerikai egyesült államokbeli cégektől. A vállalkozás 100 millió amerikai dollárt kapott támogatóktól, köztük az Atomicótól és az IVP-től, s az értékét jelenleg már 800 millió amerikai dollárra becsülik.

Az Aiven egy a felhőkörnyezethez megalkotott független, nyílt forráskódú operációs rendszer segítségével menedzseli az egyes vállalatok különböző adatfolyamait és erre a célra gyakorlatilag bármely felhőszolgáltató számítási teljesítményét felhasználhatja.

Oskari Saarenmaa, a finn cég társalapítója és vezetője elmondta, hogy ha valaki az ügyfelük, akkor egyetlen kattintással átköltözhet az Amazon Web Services felhőkörnyezetéből a Google felhőplatformjába. A 2016-ban létrehozott startup így teljesen átalakíthatja a piaci viszonyokat. Eddig nem csupán az átköltözés bonyolult folyamata tartotta vissza a lépéstől a piaci szereplőket, hanem az is, hogy az eljárás meglehetősen drága is volt. Oskari Saarenmaa, Hannu Valtonen, Heikki Nousiainen és Mika Eloranta korábban az F-Secure munkatársai voltak és úgy döntöttek, hogy szabadon elérhetővé teszik a nyílt forráskódú adatfolyam-menedzselő szoftvereket.

Az Aiven egyik legnagyobb vetélytársa a 2014-ben alapított Confluent, amely eddig 456 millió amerikai dollárt gyűjtött össze olyan befektetőktől, mint a Benchmark, az Index és a Sequoia. Saarenmaa kiemelte, hogy jelenleg Európára koncentrálnak, abban támogatják a cégeket, hogy beléphessenek a felhőkörnyezetbe és segítik őket abban, hogy egy hatékony rendszert építhessenek fel. Az Aiven több mint 500 ügyfele között van a brit kormány, a Comcast, a Decathlon és a Toyota.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!