Berta Sándor

A stream-ajánlatokból van a zeneipar fő bevétele

Tavaly a befolyó összeg 83 százalékát adták a zenei stream-platformok.

Meghatározó tényezővé váltak a zenei piacon a stream-szolgáltatások, amelyeknek köszönhetően minden korábbinál nagyobb bevételre tett szert az ágazat - ez derült ki az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) 2020-as esztendőre vonatkozó jelentéséből. A koronavírus-járvány - az élet sok területéhez hasonlóan - a zenei piacot is nehéz helyzetbe hozta, de a szektor mégis soha nem látott mértékű bevételt tudott elkönyvelni. A bevétel 83 százalékát a zenei stream-ajánlatok által szerzett összegek tették ki. Az utóbbiak a 2019-eshez képest 9,2 százalékkal nőttek és elérték a 12,2 milliárd dollárt.

A koronavírus-járvány ideje alatt kizárólag a stream-platformok tudták növelni a bevételeiket, minden más bevételi forrás csökkent. A RIAA megállapította, hogy a tavalyi évre olyan tényezők nyomták rá a bélyegüket, mint a teljes turnék és koncertek lemondása, valamint zenei üzletek szüneteltetése. A legfontosabb zenei stream-szolgáltatások a Spotify és az Apple Music voltak, a két ajánlat bevétele együtt 7 milliárd dollárt tett ki. Az összes stream-ajánlat bevétele 2019-hez képest 13,4 százalékkal emelkedett és elérte a 10,1 milliárd dollárt. Az Amerikai Egyesült Államokban a stream-ajánlatok előfizetőinek száma a 2019-ben regisztrált 60,4 millióról 75,5 millióra nőtt.

A járványhelyzetet különösen a zenei CD-eladások sínylették meg, ezzel szemben a bakelitlemezek kifejezetten erős üzleti esztendőt zártak. Az utóbbiakból befolyó bevételek 2019-hez képest 29,2 százalékkal emelkedtek és 619,6 millió dollárt tettek ki. Mindez azt jelenti, hogy a klasszikus hanghordozók 1986 óta először tudták megelőzni a CD-ket. Az USA-ban már 2015-ben a streamingből volt a legtöbb zenei bevétel, amelyek először haladták meg a letöltésekből befolyó összegeket. Majd 2018-ban kiderült, hogy a streaming-platformok - köztük a Spotify és az Apple Music - váltak a zeneipar legnagyobb forgalmazóivá. A stream-bevétel 2017-ben először szárnyalta túl a CD-s és lemezes bevételt az ágazatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!