Gyurkity Péter

Jön a moduláris laptop

Szinte minden komponens cserélhető lesz a hosszabb életciklus érdekében.

A moduláris felépítéssel érkező készülékek nem arattak óriási sikert a piacon, annak ellenére, hogy próbálkozókból nem volt hiány. Évekkel ezelőtt írtunk a Fairphone 3 várható megjelenéséről, ez tulajdonképpen a Google annak idején kukázott Project Ara kezdeményezésére épült, most azonban egy új szereplő szeretne ilyen laptopot piacra dobni, néhány érdekes jellemzővel.

Saját hivatalos blogjában tette közzé a San Francisco városában tevékenykedő startup a Framework Laptop főbb részleteit, ebből pedig gyorsan kiderül, hogy ők is erre, vagyis a moduláris felépítésre helyezik a hangsúlyt. A fejlesztés nem rossz hardverre épül, a mérnökök ugyanis egy 11. generációs Intel-chipet, 64 GB memóriát, egy 4 TB-os NVMe-tárolót, 55 Wh-s akkumulátort, valamint egy 13,5 hüvelykes, a 2256 x 1504 pixel felbontást (és 3:2-es képarányt) támogató kijelzőt, illetve 1080p-webkamerát és WiFi 6E-támogatást helyeztek el a készüléken, amely mindössze 1,3 kg-ot nyom, vastagsága pedig alig 15,85 mm. Ennél talán érdekesebb viszont, hogy a külső csatlakozókat gyorsan és egyszerűen kicserélhetjük, ezeket ugyanis bővítőkártyák beszerzésével egészíthetjük ki, a listán pedig Type-A és Type-C USB, egy „ultragyors” háttértároló, valamint HDMI (és egyéb szabványok) szerepelnek.

A belső komponensek cseréje is megoldható lesz, a magyarázat szerint a tároló, a RAM, de még a WiFi-kártya sem jelent ez alól kivételt, mi több, magát az alaplapot is leválthatjuk majd egy újabb példánnyal, amint azok megjelennek, a maguk még gyorsabb chipjeivel. Minden egyes komponensen QR-kódot helyeznek el, ezáltal gyorsan és kényelmesen rendelhetünk további példányokat, a Framework pedig máris ígéretet tett arra, hogy egy nyílt platformot hoznak létre a külső partnereknek (gyártóknak) annak érdekében, hogy minél több szereplő készítsen majd saját ilyen modulokat, amelyeket azután a Framework Marketplace oldalán értékesíthetnek. A cég maga Windows 10 szoftverrel állít majd össze laptopokat, de a vásárlók dönthetnek a saját összeszerelés opciója mellett.

A megjelenést idén nyárra ígérik, egyelőre a további részletek mielőbbi megismerése érdekében iratkozhatunk fel a hivatalos oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #24
    Sikerült nagyon félreértened a mondandómat, gratulálok. Tehát egyszerűbben és szájbarágósan: A lényeg hogy nagyon nem kellene pl. egy memóriahiba miatt a kukába dobni az egész gépet... környezetvédelem, meg a jelenleg aktuális nagy alkatrészhiány végett sem... ha azt állítod, hogy igen, akkor nincs amiről beszéljünk. Nyílván nem fog mindenki otthon barkácsolni, mert épp nem kompetenciája, de egy ráforrasztott háttér ill. soc cseréjét még a szervízek nagy többségében sem képesek elvégezni... szóval nem kellene fölöslegesen hulladékot gyártani, nem jó gyakorlat, nem az egyszerhasználatos nagy világtrend fele kellene menni, ha már divat azt hajtogatni a gyártók részéről is, hogy mi zöldek vagyunk!!!
  • asgh #23
    Akárhogy is intézed a mobilitást, az mindenképpen növelni fogja a gép méretét és az alkatrészek számát úgy, hogy a többség sosem használná ki, ezért fizetni sem hajlandó érte.
    Az emberek nem alkatrészeket vásárolnak, hanem megoldásokat a problémáikra.
    Ha a cucc akadásmentesen futtatja a szükséges alkalmazásokat, akkor a usert halál nem érdekli, hogy egyébként mennyi ramból meg cpu core-ból oldja meg.
    A bővíthetőség csak a 80-as években elcseszett IBM PC koncepción szocializálódott "boomerek" fétise, az átlag mobil eszközök fogyasztóit nem érdekli. Ezért bukott meg az összes mobil moduláris design, nem a gyártók ellenállásán.
    Nem véletlen, hogy az egész ipar a homolokegyenesen ellenkező, a minél nagyobb integráltság irányába halad.
    Ahogy kvp is írta: ma már gyakorlatilag a rendszer minden összetevőjét egyetlen chipbe lehet tokozni, amitől az egész rendszer gyorsabb lesz, kevesebbet fogyaszt és olcsóbb.
  • mortep #22
    Nyilván a moduláris felépítésnek az a lényege, hogy legyen lehetőség az összetevő cseréjére ill. az eszköz bővítésére... amit felhoztál az konkrétan arra példa, hogy hogyan nem érdemes csinálni, akkor inkább ne
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2021.03.03. 14:43:30
  • Sir Cryalot #21
    na meg ha csak egy felületet kell hűteni az akár megoldható telefonnal hogy mágnesezhető az a rész és lehet illeszteni valami síkhoz, akkor a laptop mint áhítat tárgya meg ki is esett
  • kvp #20
    "Így kellet volna kezdetektől gyártani a laptopokat."

    Regen szabvanyos alkatreszekbol voltak osszerakva. Csak a szabvanyok miatt mindenfele csatlakozok, meg egyeb extra alkatresz kellett. De kulon ment belejuk a ram, a hattertar, a floppy, kivulre a modem es 1 vagy 2 kivulrol bedughato isa buszos bovitokatya is elfert bennuk. Nekem meg van egy regi 486-os laptopom valahol ahol a kihalt merevlemez helyere egy ssd kerult a 44 tus laptop pata (ide) csatlakozora. Az elso thinkpad-emben pedig a vezetkes halozati kartya ment bele pcmcia kartyan es kulso dokkoloban volt az optikai meghajto es a floppy, de mehetett volna a helyukre extra aksi (coldswap-pel), ha nekem lett volna. Ehhez kepest a kis lenovo tablet laptopomon usb-s dongle-on kellett bekotnom a vezetekes ethernet-et, mert valahogy mindig lehagyjak ezt a portot, plusz a billentyuzetben van az extra aksi es az usb hub-os port bovito. (jo, az egesz clamshell gep billentyuzettel egyutt osszecsukva akkora magas mint egy ethernet port lenne es a billentyuzet usb-a csatlakozoi is kihajthatoak mert a haz vekonyabb nalluk, szoval ertheto)

    "Na persze ne arany áron lehessen ezeket beszerezni hozzá mert akkor nem lesz rá nagy érdeklödés. Akkor inkább egy bőröndbe építek gépet továbra is"

    Azokat hivtak luggable gepeknek es a laptopok elodjei voltak. A tobbseguknek rendes fule is volt. Belul meg szinte teljesen szabvanyos desktop alkatreszek voltak.

    Ehhez kepest az Apple azert tokozta egybe a ram-ot a procival, mert igy sokkal gyorsabb teljesitmenyt lehet elerni a tokon beluli par mm-es memoriabusz miatt. Raadasul a videokartya es a rendszer ram kozos, igy a ket egyseg kozott nem kell masolni, mint pcie buszos desktop kartyak eseten. Lehetne teljesen szabvanyos bovitheto laptopot epiteni, csak vastag lenne, tobbszoresebe kerulne a legyartasa a mostani arakhoz kepest es lassabb lenne mint ami elerheto az egybeszerelt rendszerekkel. Az integracio szepen lassan oda vezet, amikor egy kis 1x1 centis blob lesz a laptop teljes elektronikaja a kijelzo sarkaban, olyan amilyen a zenelo kepeslapokon van. Vagy realisabb ma is elerheto technologiaval egy kis n x n centis femboritasu chip, mint manapsag sok magas szinten integralt mobiltelefon es tablet eseten. Es ebbol a kis mikrovezerlobol (soc-bol) siman kijon 7-8 fele port es csatlakozo vezeteke, tehat tenyleg minden aramkor integralva van bele. Es az egesz aramkor csak annyiba kerul, mint amennyi egyetlen belso periferia lenne egy modularis gephez.
  • VolJin #19
    A Samsung laptopomban nvme SSD van. Van egy szabad 2,5 colos hely és egy szabad fóliaszalag csatlakozó. Oda egy mSATA vinyó betehető lenne, de az is kérdéses, hogy mi a lábkiosztás, és ahány gyártó, annyi csatlakozó vagy ezek egységesek-e...
  • csigafi #18
    Így kellet volna kezdetektől gyártani a laptopokat. Nem is értem miért nem történt meg ez korábban. Ok persze volt rá próbálkozás de az érdeklődés hiányában el lett kaszálva, Na meg az a próbálkozás át sem lett gondolva marketingje sem volt igazán meg úgy kb semmi. Nekem elég ha a proci, vga, ram, háló kártya cserélhetö. Na persze ne arany áron lehessen ezeket beszerezni hozzá mert akkor nem lesz rá nagy érdeklödés. Akkor inkább egy bőröndbe építek gépet továbra is :-)
  • mortep #17
    Az van, hogy jóval olcsóbb ráforrasztani mindent az alaplapra mintsem csatlakozókkal meg szabványokkal bíbelődni, ha lenne érdek rá, megoldanák, holtbiztos, a vékonyság az inkább kifogás mint valós indok. Továbbá azt sem nehéz belátni, hogy így több terméket (és alkatrészt) lehet eladni.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2021.03.02. 12:47:10
  • Szefmester #16
    Mert a hülyéknek a vékonyság és a dizájn számít, nem a használhatóság.

    Tudom-tudom. ha tönkremegy valami a gépben jobb újat venni és kukázni a többi jó alkatrészt.

    De nézd meg az AMD és az Intel cpu socketeit.. ha AMD stílusra ritkán cserélik le, akkor könnyebben tudsz fejleszteni a laptopodon a későbbiekben mintha intelt vennél.. Jó, a ram socketet nem fogod cserélni, de hacsak nem generációváltás idején veszel gépet, akkor elég csak a ramot cserélni és/vay bővíteni. Ha van egy forma, csatlakozói és fogyasztási szabvány, akkor később simán cseréled az alkatrészt.

    És láttam szervízben kidobni Alienware gépet csak mert pöttykarcos volt a kijelző és hibás volt egy ramslot. A beküldő mókuska kapott másikat mert cseregaranciás volt, mi meg felhasználtuk donornak amennyire lehetett és ennyi. De a ragasztott kijelző, meg az a pár ráforrasztott alkatrész miatt sok sok működő komponens ment a levesbe.
  • VolJin #15
    A Samsung laptopomra a RAM is forrasztva van. Én már azzal is megelégednék, ha a processzor tokban lenne egy mai laptopon, nem forrasztva...