JohnnyCage

Új, nagykapacitású Li-ion akkumulátorok

[IDG] A Matsushita Battery Industrial Co. Ltd. csütörtökön jelentette be, hogy a cég elkészült következő generációs Li-ion akkumulátoraival, amelyek az eddiginél tízszer nagyobb megengedett terhelést és nagyobb kapacitást igérnek.

Ahogy napjainkban világszerte egyre jobban terjednek a különféle hordozható eszközök, a megfelelő erőforrás megvalósítása igen fontossá vált. Mivel az akkumulátorok fejlődési üteme jóval lassabb az elektronikai eszközökénél, a fogyasztás idővel az egyik legkritikusabb tényezővé vált.

Az egyre újabb és újabb hozdozható készülékek elődeik tudásának sokszor akár a többszörösére is képesek, de ehhez a nagy teljesítményhez legtöbbször viszonylag nagy fogyasztás is párosul, ami lecsökkenti a telepek élettartamát, ezáltal ront az eszközök használhatóságán. A mérnökök igyekeznek a fogyasztást minél inkább lecsökkenteni az egyre kisebb csíkszélességű chipek előállításával, de vannak olyan alkatrészek, amelyek fogyasztását nem lehet jelentősen csökkenteni. (pl. merevlemez, CD/DVD-meghajtó)

Mivel az üzemanyagcella, a jövő erőforrása még sehol nincsen, és évekig nem is várható akkumulátor méretű változata, a kutatóknak más utakat kellett keresniük.

A japán Matsushita, amely leginkább Panasonic/Technics márkaneveiről ismert, nem teljesen új technológiát fejlesztett ki, mindössze a már jól bevált, Lítium-Ion akkumulátorokat fejlesztette tovább. A társaság mérnökei nemcsak a kapacitás növelésére fordítottak nagy figyelmet, hanem az új akkumulátorokból kinyerhető legnagyobb áram növelésének szempontját is figyelembe vették, amely tulajdonság a Li-Ion akkuknak egyébként nem erőssége.

Az eredmény egy olyan Li-Ion akkumulátor lett, amely az eddigi hasonló technológiával készült változatoknál akár tízszer nagyobb áramot is leadhat különösebb melegedés, illetve károsodás nélkül. Az új akkuk kapacitása ráadásul nagyobb, mint elődeiké. A társaság szerint az új akkumulátorok ideálisak GPS-képes órák, noteszgépek, palmtopok, mobiltelefonok, mp3 lejátszók és minden más hordozható eszköz árammal való ellátására is.

Az érme alakú akkumulátorok 30mm átmérőjűek és 3.2mm vastagok, 140mAh kapacitással rendelkeznek, 500 töltési/merítési ciklus átlagos élettartamuk van, és darabonként 6.9 dollárba kerülnek. (2000Ft) A Matsushita októberben kezdi el az akkumulátorok gyártását, amelyekből kezdetben 500 ezer darab fog készülni havonta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!