Berta Sándor

Pénzügyi adatplat­formot hoznak létre

A projekt kapcsolódik az európai felhőkörnyezethez.

Hessen egy olyan rendszert akar megalkotni, amely a pénzügyi információk átfogó gyűjtőhelyévé válhat és fontos eszköz lehet a jövőben a különböző bűncselekmények elleni európai küzdelemben. A tervvel a tartományi gazdasági minisztérium állt elő és a lényege az, hogy a különböző forrásokból származó pénzügyi adatokat összesítsék, majd az azokból kinyerhető információkat felhasználnák arra, hogy a pénzintézetek számára fontos kockázatokat az eddiginél hatékonyabban értékeljék, valamint megakadályozzák a pénzmosásokat, az adócsalásokat és a bennfentes kereskedelmet. Emellett az adatok segítségével új üzleti modelleket is kifejlesztenének a vállalatok számára.

Az új platform, amelyen a helyi kormány, egyetemek és cégek már 2018 óta együtt dolgoznak, a jövőben része lesz a GAIA-X európai felhőkörnyezetnek. A nagy mennyiségű információból profitálni fog az alkalmazandó mesterséges intelligencia, amelyet például arra használnak majd, hogy a különböző pénzpolitikai intézkedések összetett hatásait kiszámítsa, valamint a klímaváltozás kockázatait is bemutassa. A bankok így kiszámíthatják, hogy mennyire szén-dioxid-intenzív azoknak a társaságoknak az üzleti modellje, amelybe be akarnak fektetni.

A projektet a német kormány 10 millió euróval támogatja. Sebastian Schäfer, a Tech Quartier frankfurti központ ügyvezetője úgy vélte, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok számára a pénzügyi információkhoz való hozzáférés az új üzleti modellek kifejlesztése szempontjából valóságos "Eldorádó" lesz. Tarek Al-Wazir tartományi gazdasági miniszter azt mondta, hogy a pénzügyi és a gazdasági adatoknak a jövőben a szervezeteken átnyúlóknak kell lenniük, de eközben biztosítani kell azt is, hogy megőrizzék az individuális adatszuverenitást.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter 2019 novemberében beszélt egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. A GAIA-X koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. A kezdeményezéshez tavaly novemberben csatlakozott az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!