Franczy

Az InPhase holografikus adattárolási megoldást fejleszt

A Lucent Technologies most jelentette be, hogy létrehoztak egy új vállalkozást, az InPhase Technologiest, melynek elsődleges feladata az lesz, hogy nagy kapacitású, holografikus elven működő adattárolási megoldásokat és rendszereket fejlesszen ki.

A cég állítása szerint a fejlesztéseket legfőképpen a számítógépes szórakoztató ipar által generált, drámaian növekvő tárolókapacitások iránti igény indokolja. Az InPhase új fejlesztőközpontja egyébként Coloradoban, Longmont városában kapott helyet.

Az InPhase cég keretein belül a Bell Laboratories által már kifejlesztett új adatrögzítési alapanyagokat, rendszereket és technológiákat fogják felhasználni. A Bell Laboratories egyébként a Lucent Technologies kutató és fejlesztő leányvállalatának tekinthető. Az InPhase vállalkozás legfőbb feladata az lesz, hogy a Bell cég tapasztalataira építkezve olyan újfajta holografikus adattárolási megoldásokat fejlesszen ki, melyeket az óriási tárolókapacitás mellett leginkább a nagy adatátviteli sebesség és a nagyon rövid elérési idő fog jellemezni. A cég tervei szerint az új vállalkozás sikeres működésének eredményeképpen olyan új technológiák láthatnak majd napvilágot, melyek segítségével új értelmezést nyerhetnek majd a számítógépes videórendszerek, a játékprogramok, vagy akár az internetes alkalmazások.

Más egyéb adatrögzítési eljárásoktól eltérően, melyek esetében az adatokat a hordozó lemez felületén lehet csak rögzíteni, a holografikus adattárolási elv alapja a több rétegben történő adattárolási megoldás, melyből már eleve többszörös adattárolási kapacitás következik. A holografikus adattárolási eljárás esetében úgynevezett "lap formátumban" tárolhatók és olvashatók be az adatok, ami a fejlesztők szerint a mai megoldásokhoz képest jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet fog eredményezni.

A holografikus adattárolási technológiákban rejlő lehetőségeket jelzi az is, hogy a most létrehozott InPhase cégbe olyan nagyvállalatok fektettek be különböző összegeket, mint például az Imation Corporation, a Signal Lake, a Madison Dearborn Partners, vagy a Newton Technology Partners. Az InPhase-zel párhuzamosan a Bell-nél is tovább folytatódnak a kísérletek és a fejlesztések, melyhez jelentős anyagi támogatást nyújt a NIMA is (National Imagery and Mapping Agency).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!