Gyurkity Péter

Itt az Intel asztali grafikus kártyája

A szerényebb példány több eltérő kivitelben jelenik meg a piacon.

Tavaly novemberben mi is beszámoltunk az Intel vadonatúj fejlesztésének bemutatkozásáról, azóta azonban csak laptopokban láthattuk a megoldást, amely (legalábbis közvetlen módon) nem az nVidia és az AMD erősebb típusai ellen indul harcba. Most lerántották a leplet az asztali változatról, amely szintén szerényebb jellemzőkkel rajtol el, több eltérő kivitelben, a külsős partnerek segítségével.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a 12. generációt képviselő Xe grafikus vezérlő nemcsak a végfelhasználókat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is célba veszi, nyilván az eltérő igényeknek megfelelően, eltérő kialakításokban. A három kimenet mellett az Adaptive Sync, valamint a deep learning funkciót segítő DP4a-gyorsítás bukkan fel kiemelt jellemzőként, nem véletlenül, hiszen az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az összesen 80 feldolgozóegység, a 4 GB LPDDR4x-memória, a 128 bites memóriabusz, valamint a 10 nanométeres SuperFin-gyártástechnológia nem a csúcsszínvonalat képviseli – nem is kísérte nagy fanfár a bemutatkozást, erre szép csendben kerítettek sort.

Az Intel több külsős partner segítségével valósítja meg a piaci megjelenést, ezek saját megoldásaiból mi is válogathatunk, egyelőre a képek alapján. A Colorful például két ventilátorral toldotta meg a kártyát, miközben az Asus a passzív hűtésre voksol, ez utóbbi nyilván a csendes konfigurációkban találhat majd otthonra. Fontosnak tartják az AV1-dekódolás jelenlétét, amely a hasonló, szerényebb kártyákról többnyire hiányzik, bár ehhez gyorsan hozzáteszik, hogy az első körben kizárólag az OEM-gyártók alkalmazzák majd ezen asztali változatot, vagyis kifejezetten a nagy példányszámon és az alacsony árakon lesz a hangsúly.

Arról még nem beszélnek, hogy az átlagfelhasználó mikor juthat majd hozzá az első példányokhoz, ez azonban szintén nem lehet már messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #10
  Passmarkban van egy Intel Iris Xe, az kb. fele olyan erős, mint egy GTX 950. Persze lehet, hogy az nem az, de feltételezem, hogy ha 1050 körüli lenne a teljesítménye, akkor senkinek nem lenne egy szava se rá, kezdetnek elmegy. (Igaz, a 950 túl erősre sikeredett, az 1050 kb ugyanolyan nyers erőben, mint egy 950.)

  Valaki írta, hogy az Intel IGP-k és a low-end gamer kártyák közé van belőve, na a 950-hez képest fele olyan teljesítmény kb. ott van. Bár attól függ, mit nevezünk low-endnek.
 • t_robert #9
  ha jól olvastam ennek a kártyának valahol a gtx-1050 körüli szinten van a teljesítménye. Nyilván, aki játszani akar ma már ennél komolyabb teljesítményben gondolkodik. EZ persze régebbi játékok esetében ma is megfelelő.
  Ma ha valami olcsó grafikát akar venni újként az ember, akkor van neki még GT 710 és 730-as kártya. Ezek leginkább csak arra valók, hogy legyen kép a monitoron. ennek ellenére úgy 20 ezer körül mérik őket. akkor már legyen prociba beépített IGP, mert annak gyakran nagyobb a teljesítménye. és olcsóbb.
  a következő szint a gt 1030 ezeket úgy 30 ezer körül mérik nagyjából 3-4-szer erősebbek az előző két kártyánál és több a VRAM-ja.
  Aztán árulnak még néhány GTX -1050 TI kártyát újonnan 77-80 ezer körül.
  Aztán van még GTX-1650 amik ára szintén el van szállva 100-120 ezerért látni(még csak nem is super) Ahhoz képest, hogy mikor megjelent cirka másfél éve 55 ezer körül bőven sokalltuk az árát a teljesítményéhez képest.
  Radeonban olcsó szegmensben féltünk néha rx 550 35-40 ezer körül
  néha kapni RX 560-at is.
  Így egy 40 ezer körüli szegmensben volna értelme egy intel kártyának....
 • Zsoltee_a_bator #8
  Fura cucc ez.. csak intel cpu-val mukodik, ez elegge csokkenti a piacot. A masik, hogy ezeket a kepessegeket igpu-val is be lehetne celozni.. kulonosen majd ddr5 -el.
 • wraithLord #7
  Akkor nagyon jó áron kell adniuk (vagy előre épített PC-be rakják, és nincs más választása az embernek). Ha olcsóbb lesz megvenni egy régi GTX-et, vagy Radeont, akkor nem lesz túl sok értelme. Pl. egy GTX 950-et megvehetsz 30000-ért, és kb. 2x ilyen gyors.
 • barret #6
  Meg kell venni,mert nincs alternatívája?
 • t_robert #5
  ez nem játékra való kártya. Ez inkább a CPU-ba épített grafika és a belépő szintű játék kártya közti résbe érkezik. Már ha jó az árazása. Mondjuk irodai gépeknél rúghat labdába. Akinek kevés mondjuk egy Intel HD graphics 630 de azért nem kell neki mondjuk egy GTX 1650 szintje, mert azért nem akar játszani.
 • SanMaster #4
  Szánalmas! Ezt minek hozták ki? Ha már elment 1-2 milliárd dollár valamit illik bemutatni?! Sajnálom azokat, akik ezt a szemetet kapjáka majd a Dell, HP, stb márkás gépükbe ?
 • hunbalee #3
  Ez kb 4700U grafikai szint,néhol picit jobb..nem mondanám olyan hüde gyorsnak.. YT tele van teszttel.
 • barret #2
  Mivel fogják eladni? Olcsó lesz,vagy gyors? Mert ha egyik sem,akkor a nagyközönséget hidegen hagyja...
 • hunbalee #1
  Ez kell a piacnak mint egy falat kenyér.
  De legalább már valami. Ezt lehet továbbfejleszteni hogy legyen végre egy harmadik szereplő a piacon amit majd ugyanúgy nem lehet megvenni :)