SG.hu

A Qualcomm új chipet készített a csúcsmobilok számára

A Qualcomm laptopok meghajtására képes CPU-magokat hoz a telefonokba a Snapdragon 8 Elite által, melyek felváltják a korábbi kevert architektúrákat.

A most bejelentett Snapdragon 8 Elite a tavalyi Snapdragon 8 Gen 3 utódja, mely az Oryon CPU-architektúra továbbfejlesztett változatát használja, mely ez év elején jelent meg a Windows PC-s laptopokban. Ezzel együtt a Qualcomm által a csúcstelefonok chipjeihez használt elnevezési konvenció is megváltozott, bár a 8-as szám továbbra is szerepel benne. A 8 Elite vadonatúj, 2. generációs Qualcomm Oryon CPU-t használ, amely akár 4,32 GHz-es órajelre is képes, ami a Qualcomm szerint 45 százalékkal javítja a teljesítményt a Snapdragon 8 Gen 3-hoz viszonyítva.

Korábban a cég erős, közepes és energiatakarékos CPU-magok keverékét használta, de a 8 Elite két „Prime” maggal rendelkezik a magas órajel eléréséhez, míg a másik hat mind „Performance” mag, amelyek alacsonyabb, 3,53 GHz-es csúcssebességen teljesítenek. Azonban a Qualcomm már nem különböző CPU-architektúrák keverékét használja, hanem úgy döntött, hogy a nagyobb teljesítményű magokat csak az órajelek alapján különbözteti meg a kisebb teljesítményűektől.

A Qualcomm hasonló, 40 százalékos teljesítménynövekedést ígér a grafikus alegységnek, az új Adreno 830 GPU-nak. A chip tartalmaz egy kis mértékben továbbfejlesztett Snapdragon X80 5G modemet is (a Snapdragon 8 Gen 3-ban X75 modem volt) - a fő javulás a további antennák támogatása, összesen hat, de a letöltési sebesség még mindig csak maximálisan 10 Gbps. A Wi-Fi 7 támogatás a jelek szerint megegyezik a 8 Gen 3-mal, de a 8 Elite támogatja a Bluetooth 6.0 szabványt, szemben a 8 Gen 3 Bluetooth 5.4-gyel.


A Qualcomm szerint az új chip CPU-ja „44%-kal jobb energiahatékonysággal” bír és „40%-kal nagyobb energiahatékonysággal” rendelkezik a GPU esetében. Tehát a teljesítménynövekedés ellenére az energiafelhasználásnak azonos szinten kell maradni. Ez a javulás valószínűleg a TSMC új 3 nm-es gyártási folyamatának tulajdoníthatók, szemben a Snapdragon 8 Gen 3 esetében használt 4 nm-es eljárással.

És egyetlen 2024-es chip bejelentése sem lenne teljes az MI említése nélkül: a Qualcomm képjelfeldolgozó processzora mostantól „AI ISP”, amely a Qualcomm szerint „gyakorlatilag mindent felismer és feljavít a képeken, beleértve az arcokat, a hajat, a ruházatot, a tárgyakat és a hátteret”. Ezek a képességek többek között lehetővé teszik, hogy a chip Hexagon neurális feldolgozó egységének (NPU) készülékre telepített feldolgozási teljesítményét felhasználva eltávolítson tárgyakat a fényképek hátteréből. Az NPU 45 százalékkal gyorsabb, mint a Snapdragon 8 Gen 3-ban található. A Snapdragon 8 Elite-et használó telefonok megjelenése „a következő hetekben” várható.

Az Oryon CPU-architektúra eredete egyébként a Qualcomm 2021-es felvásárlásáig nyúlik vissza, amikor a társaság felvásárolta a Nuvia chiptervező céget, amelyet az Apple korábbi CPU-tervezője, Gerard Williams alapított, aki részt vett az Apple Silicon chipek létrehozásában. A Nuviát eredetileg szerverchipek fejlesztésére alapították, de a Qualcomm átirányította az erőfeszítéseket a fogyasztói technológia felé, és Williams most a Qualcomm műszaki vezető alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!