Berta Sándor

Kína hozzáfér­hetett az F-35 szoftveréhez

Egy biztonsági hiba miatt a gyártónak át kellett írnia a használt programot.

A kínai kormány minden bizonnyal hozzáférhetett a Lockheed Martin F-35 Lightning 2 típusú vadászbombázó repülőgép fontos szoftverrészeihez. Ezt megerősítette Dr. James Lewis amerikai tudós a téma miatt létrehozott brit bizottság előtt. Miután az F-35-ösöket az amerikai légierő mellett a Brit Királyi Légierő is rendszeresítette, így érthető, hogy a kérdés komoly érdeklődést váltott ki. Mint kiderült, a hozzáférés komoly biztonsági kockázatot jelentett, amely miatt a használt alkalmazást át kellett írni.

A sikeres kínai tevékenység a program egyik szerződéses alvállalkozója miatt következhetett be, mert az nem tartotta be az amerikai fegyveres erők és a Lockheed Martin szigorú előírásait. James kifejtette, hogy az óriáscég egyébként jó munkát végzett a biztonság tekintetében, de ugyanez nem feltétlenül mondható el a mélyebb szerződései szinteken lévő vállalkozások esetében. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kínaiak mennyire mélyen tudták feltörni az F-35 rendszereit, de az biztos, hogy a szoftverek átírása jelentős mértékben megnövelte a program költségeit.

Az USA és Nagy-Britannia mellett az Egyesült Arab Emirátusok is rendszeresíti a repülőgépet, amelyből 50 darabot rendelt meg 23 milliárd amerikai dollárért.

Februárban ismertté vált, hogy 873 szoftverhiba sújtja az F-35 projektet, s azok egy része kritikus. Az ismert problémák közül 13 került a sürgősen kijavítandó kategóriába. Ezek általában olyan hibák voltak, amelyek masszívan korlátozták a repülésbiztonságot és a harcképességet. A Pentagon már jelezte, hogy csak akkor ad zöld utat a projekt átfogó, 22 milliárd dolláros negyedik szakaszának, ha ezeket a hiányosságokat a Lockheed Martin mérnökei megoldották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!