Berta Sándor

Harcot hirdetett az összeesküvés-elméletek ellen a YouTube

A videómegosztó évek óta próbál fellépni az álinformációkkal szemben, de inkább kevesebb, mint több sikerrel.

"A YouTube 15 évvel ezelőtt nyitott platformként indult, amely a világ minden embere számára megadta azt a lehetőséget, hogy megoszthassák az ötleteiket. Ezek közé tartoznak természetesen azok az elképzelések is, amelyek nekünk nem biztos, hogy tetszenek. De ez egy nyitott platformmal együtt jár és erre nagyon büszkék is vagyunk. Mindig voltak irányelveink, amelyekben világossá tettük, hogy melyik tartalmak maradhatnak az oldalon és melyeket kell törölnünk azért, hogy megvédjük a partnereinket és a kreatív alkotókat. Az elmúlt években ezeket az irányelveket számos alkalommal megváltoztattuk." - jelentette ki Neal Mohan, a YouTube menedzsere.

"A videomegosztón jelenleg a legnagyobb hazugságok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosak, de fontos kiemelni, hogy minden krízisben vannak hazugságokat terjesztő emberek, akik vagy ideológiai vagy kereskedelmi okokból folytatják a tevékenységüket. Ebből a szempontból a koronavírus-járvány sem különbözik más eseményektől. Viszont ebben az esetben azért kell harcolnunk az álinformációk ellen, mert emberek élete a tét. Már a járvány előtt intézkedéseket foganatosítottunk azért, hogy az egészségügyi álinformációk ne terjedhessenek, például a nem hatékony vagy akár káros szerekkel kapcsolatban."

Mohan hozzátette, hogy néhány hónappal ezelőtt álmukban sem gondolták volna, hogy bárki is kapcsolatba hozza az 5G szabványt a koronavírussal, de mégis ez történt. Ezért órák alatt gondoskodniuk kellett arról, hogy az érintett anyagok minél gyorsabban eltűnjenek a honlapról. De ugyanez vonatkozik a gyűlöletbeszédre is vagy a zaklatásokra. A legutóbbi negyedévben több mint 11 millió videót töröltek, ami rekord. Emellett többször is módosították az alkalmazott algoritmust és ha a felhasználók valamire rákeresnek a portálon, akkor a megbízható forrásokból származó felvételeket sorolják előre. Ezek a dolgok együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek fontos és valódi információkat kapjanak meg. Hamarosan elérhető lesz a tényellenőrzésen alapuló új funkció is.

A YouTube változik. Most már nem arról van szó, hogy aranyos tartalmakat jelenítsen meg, hanem arról, hogy a látogatók hasznos anyagokhoz jussanak. Az ajánlásokkal foglalkozó algoritmusokat az elmúlt esztendőkben harmincszor módosították és a folyamatban komoly szerep jutott a mesterséges intelligenciának.

A YouTube már tavaly januárban jelezte, hogy fel akar lépni az összeesküvés-elméleteket népszerűsítő videók és más vitatott felvételek ellen, ezért módosítja a vonatkozó algoritmusait. Minderre szükség is volt, mert Guillaume Chaslot informatikus 2018 márciusában bírálta a videomegosztót azért, hogy az értékes és a káros tartalmak ugyanolyan belső reklámot kapnak, a cél pedig egyértelműen az, hogy minél hosszabb tartózkodásra bírják a látogatókat. Tavaly áprilisban egykori és jelenlegi munkatársak szintén kritizálták Susan Wojcicki vezérigazgatót azért, mert az elmúlt években nem akarta töröltetni a propaganda- és az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos anyagokat, mert az volt a cél, hogy a látogatók naponta egymilliárd órányi videót nézzenek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #24
  Politikai kérdésekben ez nehezebb ügy, tudományos kérdésekben viszont (ezós, konteós körökben jellemzően ezekkel szemben fogalmaznak meg légből kapott baromságokat), szögegyszerű a képlet.
 • ENVE #23
  Sydra pont úgy hangzik, mint egy Görény hívő, jó úton laposföldére
 • Macropus Rufus #22
  "Szereptévesztésben vannak. Ez nem az ő dolguk. Továbbá veszélyezteti a szólásszabadságot. Ne ők döntsék el mint nézhet meg az ember és mit nem"
  hát eléggé fordítva ülsz azon a lovon :D :D
 • Sequoyah #21
  Hagyd a trollokat... Ez a hir is csak a trollokat zavarja, az emberek donto tobbsege akik tanultak, azok szamara ez egy jo hir.
  Csak azok karognak akik az egesz problemat okoztak, de ok nyilvan haborognak, hiszen ellenuk szol a lepes:)
 • Szefmester #20
  Laposföld, homeopátia, oltásellenesség, maszkellenesség.
  Hány tucat bizonyítékot szeretnél arra hogy ezek baromságok? A legtöbb laposföldes videót egy 8. osztályos gyerek kísérletekkel megcáfolhatja. De egy gimis már tuti. Persze erre jön a iskolai dogmák miatt látja ezt.. maszlag. Homepátia cáfolat egy óra alatt? Egyszerű. Mivel a homeopátia szerint minden szer azt kezeli amit nagy mennyiségben kiváltana. Tehát egy görcsoldó vagy egy lázcsillapító megnyalása (hiszen minél kevesebbet viszel be annál erősebb) görcsrohamot vagy magas lázat kellene okoznia. De nem teszi ezt. Oltásellenesség? Hát nem egy már majdnem kiirtott betegség kezd el visszatérni mert "autizmust" okoznak, vagy mert 100k-ból 1nél vannak szövődmények miközben a betegségben 1000ből egynél... Vagy a maszkellenesség. A vírus kicsi.. átmegy a lyukakon. De a vírust hordozó nyálcseppek már nem... akkor most működik vagy sem? De a maszkban megfulladok... Azt te csak hiszed... voltak szakmák akik már a járvány előtt is órákig hordták a maszkot és élve távoztak a melóból... te is ki fogod bírni azt a fél órát a boltban.

  Így hirtelen...

  Aki szerint meg ez durva elnyomása a libernyák vezetőknek annak kéretik a következő gondolatmenet átgondolása.
  A te liberális nyarvogásod arról hogy nem hagyják hogy elnyomj másokat nem épp sima elnyomás. Mert te kedves barom el akarsz nyomni másokat de nem tetszik amikor veled teszik ezt, és abszurd módon azon eszközöket vennéd igénybe amit az általad elnyomandók találtak ki.
 • kvp #19
  Az amerikai torvenyek szerint a szolasszabadsagot nem lehet korlatozni. De egy maganceg megteheti a sajat teruleten belul. Na most a google es ezzel a youtube egy globalis maganceg, tehat a teljes vilag a maganterulete. Viszont nekik is be kell tartaniuk minden orszag torvenyeit ahol mukodnek, meg akkor is ha ezek ellentetesek egymassal.

  A youtube osszeeskuveselmelet ellenes hadjarataval igazabol csak az egy bajom van, hogy ezek az elmeletek meg mindig platformot talalnak magunkak a youtube-on belul, de egy csomo account-ot meg letiltottak akik csak politikailag voltak kellemetlenek nekik. Az olyan mint a google es a facebook harca a csalok ellen. A csalok meg mindig zavartalanul mukodnek, de a nem tamogatott politikai hangok egyre csokkennek. Szoval amit hirdetnek az szep es jo, de nem azt csinaljak amit mondanak.

  ps: A maszkviseles jelen formajaban tenyleg csak lassitani tudja a virust. Ha tenyleg meg akarunk szabadulni tole, akkor harom het teljes kijarasi tilalom kellene, meg kutyat setaltatni se megy ki senki. Es utanna is csak teljes hatarzarral lehetne tisztan tartani az orszagot. Az oltas az max. arra lesz jo, hogy aki idos az ne haljon meg tole, de kis szerencsevel a sima megfazast (a nem sars tipusu koronavirusokat) is ki tudjak utni vele. Egyebkent mondok en is egy osszeskuves elmeletet: Csak azert van ez a nagy balhe a virus korul, mert nincs ellene oltas. Ha a vilag tenyleges vezetoi (akik jellemzoen idos, gazdag emberek) be lennenek oltva, akkor szinte senkit nem erdekelne hogy hany idos, de szegeny ember hal meg. Amint nekik lesz oltas el fogjak felejteni. Persze az igy elert idegilegenes hatalmat nem varhato, hogy barki onkent feladja, szoval mikor lesz vege a jarvanynak? Ha lesz oltas a gazdagoknak? Nem, majd kesobb, ha azt a politikusok is jonak latjak...

  "Itt mindig a legnagyobb kérdés az, hogy ki dönti el mi igaz és mi nem? Mert, ha nem maga a néző, ahogy eddig, onnantól YT átmegy irányított kereskedelmi TV-be."

  Igen, ez mar tobb szenatusi meghallgatason is elhangzott. Ezert is kezdik nagyon beszigoritani a cenzurat, mert ha kiderul, hogy a youtube tegnaptol nem kozossegi platform hanem kiado, akkor leverhetik rajtuk a legkisebb megjeleno illegalis tartalmat is. (tehat ha biztosra akarnak menni, akkor minden megjeleno videot jova kell hagynia a jogi osztalyuknak, kulonben szenne buntetik oket es erre nem csak az usa jelenlegi kormanya de az eu is nagyban keszul)
 • MerlinW #18
  Itt mindig a legnagyobb kérdés az, hogy ki dönti el mi igaz és mi nem? Mert, ha nem maga a néző, ahogy eddig, onnantól YT átmegy irányított kereskedelmi TV-be.
 • TokraFan #17
  Ezzel annyiban értek egyet, hogy a legjobb valóban az lenne, ha a törvények szintjén lenne tiltva az ilyesmi!
 • TokraFan #16
  Pedig én nyitott vagyok (a tényekre), tehát továbbra is várom a hiteles adatokat és bizonyítékokat azon állításodra vonatkozóan, miszerint csak "az aktuális balos politikai narratívákkal szembe menő" tartalmakat érintik a törlések!

  "Sok tudós, virológus, orvos "maszk ellenes"."

  Ez természetesen nem igaz, gondolom az olyan szélhámosokra gondolsz, mint pl. gödény, aki se nem tudós, se nem virológus, se nem orvos. Van egy gyógyszerész papírja, zen kívül inkább csak egy senkiházi testépítő, amitől messze nem lesz szkértője a témának. (egyebekben egy fogalmatlan idióta, akit a saját vitamin bizniszén kívül úgy tűnik, semm más nem érdekel).

  Ha a számszerű adatoknak és hiteles tanulmányoknak nem hiszel, keress rá a szintén idióta pataki attilára, aki nagy pofával szórta szét a gödényhez hasonló szövegeit egészen addig, amíg ő is el nem kapta a vírust és kis híján bele nem halt. Ez mondjuk kevéssé lenne érdekes, de a hülyeségének köszönhetően nem zárható ki, hogy tőle kapta el Gömöri Zsolt zenésztársa is, aki már szintén kórházban van és a hírek szerint nagyon súlyosan beteg. Részben dícséretes, hogy a nyilvánosság előtt el-elcsukló hangon, legalább belátta, hogy korábban hülyeséget beszélt.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.09.28. 21:54:27
 • Sydra #15
  Ez a vírustagadózás/maszkellenesezés jól megmutatja a kommentelők egy bites, vallásos gondolatvilágát.