Berta Sándor

Megfigyeli a felhasz­nálókat az Instagram

A Facebook ellen folyamatosan merülnek fel olyan vádak, hogy kikémleli a tagjait. Most az Instagram ellen nyújtottak be keresetet hasonló okból.

A Bloomberg írta meg, hogy egy New Jersey-ből származó nő szeretné kideríteni az ügyben az igazságot és ezért a San Franciscóban lévő szövetségi bírósághoz fordult. A fő vád a Facebook, illetve az annak a tulajdonában lévő Instagram ellen az, hogy az okostelefonok kamerái segítségével titokban kémkedik a felhasználók ellen. Korábban egy olyan vád is felmerült, hogy a közösségi konszern különböző alkalmazásai a készülékek mikrofonjai segítségével hallgatják ki az embereket.

Az egész dolog hátterében az iOS 14 operációs rendszerben megjelent egyik újdonság áll. Miután az Apple az operációs rendszer segítségével szeretné jobban védeni a felhasználók magánéletét, ezért az iPhone készülékeken megjelenik egy jelzés akkor, ha a beépített mikrofon vagy kamera be van kapcsolva. Az iOS 14 júniusi tesztverziójában azonban sokan azzal szembesültek, hogy a szoftver akkor is azt mutatta, hogy az Instagram bekapcsolta a mobiltelefonjuk kameráját, amikor csupán képeket néztek.

A felhasználó a beadványában azzal vádolta meg az Instagramot, hogy tudatosan kapcsolja be a kamerákat, hogy kifizetődő és értékes adatokat szerezzen az emberektől, olyan információkat, amelyekhez egyébként nem tudna hozzáférni. Ezek az adatok rendkívül magán jellegű és intim személyes információk, amelyekkel azután marketingcélokra visszaélnek. A Facebook először nem reagált a hírre, majd cáfolta a felvetést és közölte, hogy csupán egy szoftverhibáról van szó. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a jelenséget, illetve a kémkedést sikerül-e majd bizonyítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #3
    az a baj mindegyik kémkedik csak akinek a dolga lenne meg büntetni az tuti nem ezt nézi hanem ami nem neki való.
  • kvp #2
    A messenger is keszit es feltolt egy kepet amikor valaki megnyit egy beszelgetest. Ezzel tudjak ellenorizni, hogy az ir-e aki allitja magarol. A lezaratlanul otthagyott telefonok ellen vedene, ha elestive lenne a face id alapu account lock. Viszont amikor ez kiderult a felnyilo kameras kinai telefonok miatt, akkor lemondtak rola. A kepeket attol meg keszitik, de csak olyan keszulekeken ami nem buktatja le oket es a begyujtott adat hivatalosan nincs felhasznalva semmire.
  • wraithLord #1
    Csodálkoznék, ha ezt csak a Facebook csinálná. :D