Franczy

Tualatin: az új Pentium III

Az új Intel Pentium III-as processzor megjelenése egyre jobban közeleg, ezt bizonyítja az is, hogy már feltűntek az első "kémfotók" az Intel új chipjéről.

A Tualatin kódnevet viselő új processzor egyébként egy Amerikában, Oregon államban található folyóról kapta a nevét. A processzor elsősorban arra lesz hivatott, hogy kitöltse az Intel termékskáláján található űrt, mely a jelenlegi Pentium III-as Pentium 4-es processzorok között található.

A cég tervei szerint az Intel Pentium 4-es processzorok már a második negyedév végén elérik a lélektani 2 GHz-es működési frekvencia-határt, míg a mostani alumíniumos Pentium III-as chipeknél még mindig az 1 GHz jelenti a csúcsot. A két processzor közötti "űrben" a konkurens AMD kénye kedve szerint hódíthatná magának az újabb piaci részeket, ha az Intel nem dobná hamarosan piacra az új Pentium III-as chipeket. A Tualatinok elsősorban az 1.2 GHz-es és afeletti frekvencián üzemelő AMD Athlon (TB) processzorokkal fognak versenyezni.

Klikk ide!

A Socket 370-es, FC-PGA2-es tokozású új Tualatin processzorok várhatóan az idei év második negyedévének végén, vagy a harmadik negyedév elején látnak majd napvilágot. A nemrég piacra dobott Pentium 4-es chipekhez hasonlóan az új P3-asok is támogatják az úgynevezett IHS (Integrated Heat Spreader, integrált hőeloszlató) rendszert, mely a hűtőborda elmozdulása esetén is megakadályozza a processzormag károsodását. A Tualatin chipek, a Pentium 4-es chipekhez hasonlóan a bal alsó sarkukban egy kis lyukkal rendelkeznek, melyről az egyik megkérdezett Intel szakértő nem tudott nyilatkozni, de valószínűleg az IHS rendszer része az említett lyuk.

Az IHS-nek köszönhetően jelentősen nőtt a processzor és a hűtőborda közötti érintkezési felület, így javult a hőátadás is, azonban az IHS rendszer méretei miatt a régi hűtőbordák már nem alkalmazhatóak. A Global Winnek, és az ehhez hasonló brutális hűtési megoldásokat gyártó cégeknek át kell tervezniük eddigi termékeiket többek közt azért is, mert az új core állítólag összeroppanna a bivalyerős szorítás alatt.

Klikk ide!

A 0.13 mikronos rezes gyártási technológiával készülő új Pentium III-as chipek a hírek szerint 1.2 V-os core feszültséget igényelnek, és 512 KB L2 on-die cache-sel rendelkeznek. A 200 MHz-es FSB-t használó új procik első példányai 1.2 GHz-esek lesznek, később pedig egymás után jelennek majd meg a rendre 66 MHz-cel gyorsabb változatok. Az új Intel processzor mellett pedig új Intel chipset is napvilágot fog látni, mely az Almador kódnevet viseli, pontos típusa pedig: Intel i830.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #20
    Emberek! Hoszzú idő óta először történt meg az, hogy az Intel árai jobban estek mind az, mint az AMD-é! A P3 1 GHz, 101 dolcsit esett, ez csak is jelenthet valamit??? Azt, hogy az Intel végre elkezdi az agresszív árpolitikáját (remélem...)!
    Én is Intel párti vagyok, de nem akarom hogy az AMD kiszálljon a procipiacból, mert ami most van (Gigahertz-ek és olcsóbb árak) azt nekik (is) lehet egy részben köszönni!
    Ja és AMD-sek, mit szidjátok a Tualatint amikor még meg sem jelent??? Tipikus "de csakazértis AMD..." barmok vagytok, akik nem tudják/akrják elismerni ha valamit tesz/bejelent az Inrtel.
  • An-Dee #17
    Dave, azt mond megnekem hogy miért jó az a proci ami 5x drágább mint a másik és nem tudod kihasználni? Te nem csak fanatikus vagy, hanem kicsit hülye is Szilvivel egyetemben. Gondolom csavarhuzóval 10 ventillátorral ülsz a tulhajtott géped mellett, hogy még +5 fps-t kicsikarj a Q3-ból.
    Fogd már fel, az AMD igenis versenytársa az Intelnek. Az meg hogy ki mit vesz, elsősorban a pénztárcája dönti el, utána meg hogy mire akarja használni. És ha már furcsa összehasonlítgatások vannak, akkor én is irok egyet, ugyan abból a pénzből, amiből alaplap + p3 1000-et veszel kiteleik egy dual alaplap + 2db amd athlon 1000, és ez tuti gyorsabb :))))
  • CAD #11
    Hehe, sokat igerget az intel és bizony gyakran az van hogy puuf (viszahivas, ezzel nemmegy, az hibas...) aZ AMD ezzel elentetbe nem csap nagy reklamot, az megcsinalja.
  • Coine #9
    VÉGRE!!! Nagyon kíváncsi vagyok a teljesítményére, ja és ixyon, szerintem az új P3 még akkor is olcsóbb lesz a P4-nél, hogy az ne veszélyeztesse annak piaci pozícióját.
  • ixyon #8
    ez sakmatt önmagának. ki a fax fog venni 1 új alaplapot P3hoz, ha vehet 1et P4hez is, vagy K7hez(amit a P4ggyel érdemes összemérni)
  • ixyon #7
    ez sakmatt önmagának. ki a fax fog venni 1 új alaplapot P3hoz, ha vehet 1et P4hez is, vagy K7hez(amit a P4ggyel érdemes összemérni)
  • nyunyu #5
    Nem a magot latod, hanem azt a hoeloszlato valamit, amirol a cikk szolt...

    1 valamit nem ertek: Ha 200-as FSB lesz, akkor hogyan fogjak 66 MHz-nkent emelni a frekit?
    ugye: 1200=6x200, 1266=6.33*200...
    Vannak elkepzeleseim arrol, hogy ezt hogyan lehet megvalositani (kb. ugyanannyi megvalositani, mint a felezest...), de ennek milyen racionalis magyarazata van?
    Kb. 10-fele Tualatin lesz a vegere? :-)

    Mas: arra szamitottam, hogy nem kell alaplapot cserelnem :-( De a 200-as FSB-t egyik jelenlegi lap se tamogatja :-(
    Ha 133-as FSB-vel is kijonne, akkor megvennem...