Berta Sándor

Németországban az árképzés befolyásolása miatt vizsgálják az Amazont

Megalapozott a gyanú, hogy a kereskedelmi óriás visszaélhetett a piaci pozíciójával.

Andreas Mundt, a német Szövetségi Versenyhivatal vezetője kijelentette, hogy kivizsgálják azt a felvetést, amely szerint az Amazon visszaélt a piaci hatalmával és pozíciójával. A konkrét vád az volt, hogy a konszern a koronavírus-járvány ideje alatt számos olyan árucikk elérését lehetetlenné tette, amelyeket a kereskedők az átlagos árnál drágábban értékesítettek. Bár azt lehet mondani, hogy a társaság a fellépésével megakadályozta a felhasználók becsapását, azonban a piac szereplői úgy vélik, hogy egy ilyen lépést akkor sem tehetett volna meg önhatalmúlag.

Andreas Mundt elmondta, hogy a hivatalhoz a koronavírus-járvány első hónapjaiban érkeztek be a panaszok azzal kapcsolatban, hogy az állítólagos túlzottan magas árak miatt az óriáscég hatóságként viselkedve számos kereskedőt kizárt a rendszeréből. Mindenekelőtt arra kíváncsiak, hogy a vállalat befolyásolja-e és ha igen, milyen módon a platformján az eladási árakat. Az mindenesetre biztos, hogy a kereskedelmi óriás egyedül semmiképpen sem határozhatja meg az árakat.

Olyan panasz is felmerült, hogy az Amazon bizonyos termékek, például a maszkok és a fertőtlenítőszerek szállítását elsődleges feladattá tette, mert különben nem lett volna elegendő a szállítási kapacitása. Mundt szerint viszont erre a lépésre nem volt semmi szükség. A platform ellen már 2018 augusztusában is számos panasz érkezett a hivatalhoz azért, mert több kereskedő úgy vélte, hogy nem tisztán játszik és egyes piaci szereplők működését korlátozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!