Berta Sándor

Eltávolítandó szoftver lett az Adobe Flash Player

Maga a fejlesztőcég kéri a felhasználókat az elavult program törlésére.

Megfogalmazta a Flash Player nyugdíjazásával kapcsolatos konkrét terveit az Adobe. A társaság arra szólította fel az internetezőket, hogy a tervezett támogatási határidő, 2020. december 31. előtt távolítsák el a számítógépeikről az alkalmazást. A cég az év végéig törli az összes olyan letöltési hivatkozást, amelyek lehetővé teszik a Flash Player utólagos feltelepítését. A vállalat így akarja biztosítani, hogy a felhasználók ne tölthessenek és installálhassanak már nem támogatott szoftvereket. Ráadásul 2021 elejétől blokkolva lesz a Flash-kód végrehajtása is. Továbbá az Adobe létrehozott egy új támogatási honlapot, ahol az emberek válaszokat kaphatnak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

A hivatalos adatok alapján egyébként jelenleg a világon működő összes oldal 2,6 százaléka használja a Flash Playert. Ez az arány 2011. január elsején még 28,5, tavaly január elsején 4, míg az idei esztendő elején még 2,8 százalék volt.

A cég leállítja a biztonsági frissítések elkészítését és terjesztését. Ezután már csak idő kérdése lesz az első nulladik napi sebezhetőségek megjelenése. Pont az utóbbi miatt lesz viszont még egy biztonsági mechanizmus. Amennyiben valakinek a számítógépén mégis fennmaradna a Flash Player, az 2021 eleje után semmilyen Flash-tartalmat sem fog lejátszani és blokkolja majd az ilyen anyagokhoz való hozzáféréseket. Így, ha valamelyik készüléken feledékenységből fent is maradt a program, akkor sem kell majd attól tartani, hogy a biztonsági réseket kihasználva káros tartalmak kerülhetnek fel az adott termékre.

Az év végéig a böngészőket fejlesztő vállalkozások (Apple, Google, Microsoft, Mozilla stb.) eltávolítják az alkalmazásaikból a Flash-kódot. A Facebook egy ideje szintén arra szólította fel a fejlesztőket, hogy váltsanak a HTML5 vagy a JavaScript-alapú technológiákra. Az Adobe Flash hattyúdala öt évig húzódott el, hiszen a konszern már 2015 decemberében közölte, hogy búcsúzik a technika és lezárul egy korszak. Ennek ellenére a Flash eltűnéséig az év végéig várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #7
    Ez nagyon nem jó!! Még vannak olyan honlapok, ahol Flash játékok érhetőek el, pl. 55555.hu vagy dolldivine.com, hogy csak kettőt említsek (vannak még szép számmal .com domainek is)! Nekem vannak letöltve Flash játékok, amiket a freeware "SWF File Player" (www.swffileplayer.com) programmal tudok bármely böngészőtől függetlenül futtatni!
    Mit fognak majd csinálni a Flash játékokat tartalmazó oldalak?? Tudtommal nem lehet swf fájlokat html5-re konvertálni! (Javítsatok ki, ha mégis lehetne.) Mi lesz december 31 után az online játékokkal??
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2020.08.12. 12:08:27
  • TokraFan #6
    Pont ezt akartam írni. Amíg a Macromedia vitte (eredeti fejlesztő), addig ígéretes vonalnak tűnt. Aztán jött az Adobe, és elszarta rendesen.
  • Caro #5
    Mindenesetre az sokat rontott rajta, amikor az Adobe kezei közé került.
  • wraithLord #4
    Igen, és az a 2.6% mind .hu top-level domainre végződik. :D Máshol már rég nem láttam olyat.
  • zola2000 #3
    As lehet de nem volt jobb.
  • asgh #2
    A Flash már a megjelenésekor is gányolás volt.
  • gombabácsi #1
    lassan minden program eltávolítandó lesz, annyira gányolás az egész informatika