Gyurkity Péter

Növeli a biztonságot az Android 11

Az új funkciók mellett a Pixel 5 specifikációjára is következtethetünk.

Miközben az egyes gyártók fokozatosan váltanak az Android 10 alkalmazására (attól függően, hogy mikor és milyen hardverrel dobják piacra saját készülékeiket), a Google már gőzerővel dolgozik a következő generáción, amelynek harmadik fejlesztői előzetese vált most elérhetővé. Ebből több új funkciót, illetve további részleteket is megismerhetünk.

Külsős forrás számolt be arról, hogy a sorrendben harmadik (és egyben utolsó) Android 11 Developer Preview már a bétaváltozat előtt kínál néhány újdonságot a korai tesztelőknek. Itt lehetővé válik ugyanis a hosszabb idő (több hónap) óta nem használt alkalmazások korábbi engedélyeinek automatikus letiltása, amely ugyan alapesetben nem engedélyezett, ezt viszont egyetlen érintéssel megváltoztathatjuk. Ez persze elsősorban a felhasználói lustaság káros következményeit küszöböli ki (rengeteg telefonon maradnak telepítve nem használt, olykor kifejezetten veszélyes appok), viszont ez is segítséget jelenthet majd a biztonság terén, hiszen az engedélyek visszavonása már önmagában csökkenti a sebezhetőségek kiterjedését.

Egy másik érdekes újdonság az úgynevezett „ongoing” értesítők félrehúzásának lehetősége, amely elsősorban azt hivatott megakadályozni, hogy az ilyen kitartó, folyamatosan jelenlévő értesítőket használó alkalmazások a háttérben maradva rontsák tovább a levegőt. Amennyiben egy ilyen értesítőt próbálunk majd tudomásul venni, gyorsan megjelenik a háttérben futó appok listája, az adott szoftvert kijelölve pedig visszasorolhatjuk azt a többi, kevésbé zavaró értesítőt használó társai közé, így az olykor kifejezetten idegesítő, állandóan felbukkanó jelzések sem jelennek majd meg a továbbiakban.

Egy harmadik bejegyzésben eközben arról olvashatunk, hogy az 5G-támogatással megjelenő Pixel 5 már „Battery Sharing” opcióval egészül ki, vagyis a fordított vezetéknélküli töltés alkalmazásával ezen telefonokat is töltőként hasznosíthatjuk majd. Kérdés, hogy mekkora lesz az akkumulátor, itt ugyanis ezen családon belül eddig nem kifejezetten nagy példányokat használtak, ezen tehát javítani kell majd a kényelmes alkalmazás érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ha már a 10-nek semmi haszna nem volt, itt látszólag növekszik a biztonság. :-)