Gyurkity Péter

150 megapixeles kamera a Xiaomi telefonján

A Samsunggal való együttműködés mellett a cég egy olcsó okosórával is készül.

A Xiaomi háza táján a napokban egyszerre két hír is kiszivárgott, ezzel pedig (a szokásostól némileg eltérően) arról szerezhettünk tudomást, hogy mire készülnek az okosórák területén, illetve mivel dobnák meg az év vége felé megjelenő okostelefonjuk specifikációját. Mindkét területen lesz mit megismerni, lássuk, mitől remélik az újabb áttörést!

A kínai gyártó a Samsunggal működik együtt, immár évek óta, hiszen korábban a dél-koreai óriás által bemutatott, most pedig az alábbi beágyazott videóban promotált 108 megapixeles érzékelő kifejlesztésében is közreműködtek. Utóbbi cég tavaly rántotta le a leplet friss megoldásáról, eközben azonban nem állnak le, a most megjelent hírek szerint pedig már készül a 150 megapixeles utód, amely szintén a közös munka eredményeként nyerheti el végső formáját, valamikor idén, hiszen a Xiaomi nagyjából az év vége felé, az ünnepi szezonban mutatná be az ezen komponenst alkalmazó okostelefonját, bár azt még nem tudjuk, hogy ez pontosan melyik típus lesz. A Samsung a maga részéről már 600 megapixeles kamerákat ígér, amellyel már az emberi szem 500 megapixelre becsült felső határát is meghaladnák.


Szintén a kínai céghez köthető hír, hogy néhány nappal ezelőtt egy orosz portál munkatársai bukkantak érdekes részletekre, amelyekből kiindulva egy újabb okosóra hamarosan esedékes hivatalos bemutatkozására következtetnek. A világhálón közzétett írás szerint a Xiaomi Mi Smart Band 4C típusról van szó, ez pedig azt jelzi számunkra, hogy egy kifejezetten olcsó változatra számíthatunk, amely alacsony árával szélesebb tömegek számára lehet majd vonzó megoldás. Emlékeztetőül megjegyzik, hogy az eredeti Mi Band 4 (amely tavaly mutatkozott be) egy 0,95 hüvelykes AMOLED-panelre épül, elsődleges funkciója pedig a fizikai aktivitás nyomon követése, azok rögzítése.

Tekintettel arra, hogy a Mi Band 3 manapság 30 dollárt kóstál, a negyedik változat pedig 25 és 33 dollár közötti árakon beszerezhető, a 4C ennél is olcsóbb lehet, bár ehhez nyilván szerény specifikáció társul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #10
    A fehéregyensúly beállítása inkább szoftveres probléma szokott lenni, a xiaomi ai kamerája ma már egész jó ebben is.

    "Laggol az egész" ma már 300 dollár/euró alatti telókban is snapdragon 845 szintű chip van, amivel ez nem nagyon fordulhat elő (a régi telefonom redmi 4x volt ma is jó lenne de ez csak egy példa volt, az újabb pocophone f1, de most redmi k20pro vagy iPhone se között vacilálok)
  • zola2000 #9
    A fehéregyensúly beállítása inkább szoftveres probléma szokott lenni, a xiaomi ai kamerája ma már egész jó ebben is.
  • M2 #8
    Mindenkinek más szinten vannak az igényei. Örülj neki, hogy neked ilyen alacsonyan, sok-sok pénzt megspórolhatsz így! :-)

    Nekem például büszkén mutogatnak családi videókat, hogy olcsó telefonnal 4K(!) felvétel. Közben látom, hogy a fehéregyensúly úgy villog, mintha villámlana, oldalazásnál csúszik a kép, fókuszt alig talál és két másodpercenként belaggol egy picit. De a tulaj büszke. Számomra meg egy törlendő, élvezhetetlen valami. Családot ezzel felvenni? Minek? Hányni fognak, akik tíz év múlva megnézik.

    Hangnál ugyanez. Sok olyan embert ismerek, aki nem vesz észre különbséget a 100 ezres meg a 10 ezres füles között. Jó nekik, olcsón megvan a hangcucc!
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.05.05. 00:43:13
  • zola2000 #7
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Jó dolog a fejlődés, de én is azt látom hogy a 40Ks kétéves xiaomi is tökéletes képet készít és teljesen gyors (redmi note 4x) a hatezer forintos haylou gt2 füles is teljesen jól szól stb ... vagy csak én vagyok túlságosan megelégedve "alsó kategóriás vackokkal" is
  • quatlander #6
    Remek írás!
  • M2 #5
    Ezt a hozzászólást be kellene kereteztetni és berakni minden kapcsolódó cikk alá, hogy a parasztok is értsék, mi a fejlődés lényege.
    Bár látom, van akinek így se jött át! :-)
  • Glutamin #4
    Amikor elfogynak a szakmai érvek :D
  • barret #3
    Sok sikert kívánok a leendő 300 megapixeles telefonodhoz! Ki ne hagyd ha megjelenik,azonnal csapj le rá.
  • Zoltan1984 #2
    A digitalis technologiabol adodoan az elkeszult nyers kepnek vannak artifact-jai pl aliasing, vagy a Bayer patternbol adodo szin hiba. Ezeket kulonbozo utomunkakkal tuntetik el, amik leginkabb downsampling-et igenyelnek, tehat a felbontas csokkentesevel jarnak, es eleg gyorsan fogynak a pixelek. 8x downsample-lel a 600MP mar csak 10MP.

    Meg kellene erteni, hogy a cel nem az, hogy 600MP kepet rakjanak a szemed ele, hanem kisebb de a digitalis technologiabol adodo problemaktol minel inkabb mentes kep keszuljon. A jel-zaj arany se problema, mert ha pl 10MP-es kepet keszitesz, a jel-zaj arany sokkal jobb, ha az 1 nativ pixel helyett 64 ertekevel szamolsz, fuggetlenul attol, hogy a 64 pixelnek kulon-kulon rosszabb a jel-zaj aranya. Paradox mi?

    Az optika is elsosorban vegso kep es nem a szenzor nativ felbontasatol fugg.

    Remel igy mart erted miert ertelemetlen a kommented.

    Es akkor meg a multispektralis kepkeszites potencialis lehetosegerol. Vagy arrol, hogy a dinamic range is novelheto.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    "A Samsung a maga részéről már 600 megapixeles kamerákat ígér, amellyel már az emberi szem 500 megapixelre becsült felső határát is meghaladnák."

    Viccnek is rossz. Amennyiben meg is oldanák a megfelelő jel-zaj viszonyt (igazából nem nagyon lehetséges>>https://en.wikipedia.org/wiki/Shot_noise), akkor sem lehetne optikát gyártani hozzá, parasztvakítás az egész.