Berta Sándor

Világszerte korlátozza a képminőséget a YouTube

A videomegosztó platform Európán kívülre is kiterjesztette a napokban bevezetett intézkedést.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a YouTube 30 napra korlátozza az Európai Unió területén az elérhető felvételek képminőségét. A cég annak ellenére vezette be a szigorítást, hogy az elmúlt napokban csupán néhány kiugróan magas felhasználási értéket figyelt meg, de mégis minden felvételnél a szabvány minőséget állította be. A lépésre azután került sor, hogy egyeztetett a kérdésben Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa, valamint Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója és Susan Wojcicki, a YouTube vezetője. Az oldalon - a korlátozás ellenére - elvileg lehetőség van a képminőség manuális beállítására.

Most döntés született arról, hogy az intézkedést az egész világra kiterjeszti az oldal. A Bloomberg írta meg, hogy a YouTube mindegyik videó esetében az évekkel ezelőtti alapbeállításnak számító 480p-t teszi alapértelmezetté. Ez azt jelenti, hogy a lejátszáskor a tartalmak automatikusan így indulnak el, de a felhasználók továbbra is dönthetnek úgy, hogy az értéket megváltoztatják.

A vállalat a szigorítástól azt reméli, hogy csökkenni fog a globális internetinfrastruktúra leterheltsége és ezáltal sávszélesség szabadul fel például a videokonferencia-beszélgetések és más fontos online szolgáltatások számára.

A Sandvine nevű hálózati elemzésekkel foglalkozó vállalkozás tanulmánya szerint tavaly a Google bonyolította a legnagyobb internetforgalmat - többek között a Netflixet is megelőzve. A Sandvine adataiból ismertté vált az is, hogy a YouTube forgalma a közelmúltban jelentős mértékben növekedett. A webes konszern jelezte, hogy szorosan együtt dolgozik a világ kormányaival és hálózatüzemeltetőivel azért, hogy minimálisra tudja csökkenteni a világhálóra nehezedő nyomást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #5
  Azt jól csinálják, van ahol háttérben szól a yt zene, ott feleslegesen megy fel 4Kig, mobilra meg szinte elég is a 480p. Aki meg épp nagy TVn néz valamit az meg feljebb állítja ha nem épp a háttérben szólatja csak.

  A netflixen amiért fizetni is kell már jobban értem hogyha valaki zúgolódik.
 • Sequoyah #4
  Ha jol latom az alapbeallitast vettek lejjebb, de a nagy felbontas tovabbra is rendelkezesre all.
 • 74auriga #3
  Most még 1080p, ahol elérhető!
 • rajdi #2
  480p. De remélem azért tudom 5G-n nézni! :D
  Utoljára szerkesztette: rajdi, 2020.03.27. 08:05:55
 • Griphons #1
  Ehhez képest nálam még mindig 720p-ben jelenik meg automatikusan bármely videó (amelyiknél ez elérhető)