Berta Sándor

Szoftver­problémák miatt állnak az új német IC-vonatok

Komoly gondokkal küzdenek a megrendelt szerelvények.

A Német Vasút (DB) megtagadta 25 új InterCity átvételét a gyártó Bombardiertől. A vonatokat ugyanis szoftverproblémák jellemzik, néhánynál például előfordult, hogy a menetirány váltásakor egyszerűen összeomlott a fedélzeti operációs rendszer. A Süddeutsche Zeitung értesülései alapján a sorozatosan felmerülő hibák miatt veszélybe kerülhet a két fél közötti 400 millió eurós megrendelés és a vasúttársaság kártérítési igény benyújtását fontolgatja.

A jelenség a tavaly év elején üzembe állított 42 darab emeletes InterCity-szerelvény közül az elsőként leszállított 17-et érinti. Az operációs rendszer összeomlását általában csak úgy lehet elkerülni, ha mind a két vezérlőkocsiban tartózkodik mozdonyvezető - de gyakori, hogy még ez sem segít. A mozdonyvezetőknek egy órával indulás előtt már a gépen kell lenniük azért, hogy elindítsák a szoftvert. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a gyártó késve telepítette fel az Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS) is.

A DB követeli a Bombardiertől a hibák azonnali kijavítását, egyúttal leállította a sorozatba tartozó további 25 vonat átvételét. Az érintett InterCity-szerelvények elsősorban Németország déli részén közlekednek, például Karlsruhe, Stuttgart és Nürnberg, illetve Singen és Stuttgart között. Az ügy azért is jön rosszkor a Német Vasútnak, mert éppen az InterCity-flottája átlagéletkorát próbálja csökkenteni, amely jelenleg több mint 20 év. Az újonnan megrendelt járművek segítségével sikerült volna az átlagéletkort 15 évre csökkenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Talán nem kellett volna 50 évig NULLA forintot befektetni a MÁV-ba állambácsinak. Talán nem kellett volna a nszockó kormánynak kiszervezni a nyereséges teherszállítást külön cégbe és eladni.

 • nlght #9
  Hogy te mekkora géniusz vagy! Már biztos arra is gondoltál hogyan juttass minden nap több százezer embert munkába/iskolába a MÁV nélkül, kérlek oszd meg velünk zseniális gondolataidat.
 • Omega #8
  A MÁV tényleg úgy szar ahogy van, jobb is lenne ha bezárnák legalább nem termelné veszteséget tovább. Arról beszél, hogy amennyi pénzt elszórtak értelmetlenül, abból simán lehetne egy 300 km/órás átlagsebessegű vasút helyette, a német ICE ilyen. Nincs olyan pálya ami alkalmas lenne erre a sebbességre, még a felújítás is használt sínekkel megy nálunk, az IC+ meg egy vicc már 10 éve csak tervezgetik az új kocsik bezserzését.
 • Caro #7
  Azért ez óriási túlzás.
  Vannak részek, ahol tényleg szét van kopva a pálya, 100 éves, de van egy csomó teljesen felújított vonal, és a forgalom túlnyomó része ezeken zajlik.
  Nincs azokkal semmi baj.
  A gördülőállomány az más tészta. Ha más nem, azért az IC+ kocsik remélhetőleg ezen segíteni fognak.
 • ostoros #6
  "Menyivel jobb lenne ez ha vonattal 30 perc alatt el lehetne jutni az ország egyik végéből a másikba "
  Bilibe lóg a kezed. Mégis mennyivel menne az a vonat, hangsebességgel?
 • csigafi #5
  Azért a MÁV-nak még így is jó lenne :-) Hiszen a Máv vonatai még komolyab szoftverek nélkül is problémásak. Csak másképp. Annyira elvan már avulva Magyarország vasúthálózata hogy az se lenne csoda ha hirtelen vagy 5 évig nem járnának a vonatok egyáltalán. A sínek elvannak kopva olyan szinten hogy bizonyos sebesség felet nem bírja megtartani a szerelvényt. Ilyen vonat ami a képen van az egy álom a magyar utasoknak. Magyarország csak használt elavult felesleges szarokat vásárolgat, Mint pl harci repülőgépek csak azért mert valakinek az a hobbija. Még is mire harcolnak vele egy zsebkendőnyi országban amit a jelenlegi vadászgépek is kb 15-30 perc alatt oda vissza átrepülnek. Menyivel jobb lenne ez ha vonattal 30 perc alatt el lehetne jutni az ország egyik végéből a másikba nem pedig 1 napig átszállással amit ha késik vagy be vár a másik vonat vagy nem.
 • kvp #4
  A problema az, hogy ez a vonat egy vezerlokocsi meg par betetkocsi, amik egy ugyancsak bombardier gyartotta mozdonyhoz vannak kotve. Az ETC miatt viszont a vonatnak az iranyvaltaskor fel kell(ene) mernie a sajat hosszat, a benne levo vagonok fekezesi es egyeb profil adatait, majd az egeszbol osszeallitania a menettulajdonsagokat, amiket megad az ETC vezerlonek. Ehhez minden kocsiban van egy kozponti egyseg, a mozdonyban egy ETC kompatibilis vezerlo, ami kepes a vonat kommunikacios buszat hasznalni, meg ennek tavvezerlo es ETCS egysege a vezerlokocsiban.

  A jelenseg szerint a ket fejegyseg nincs joban egymassal es csak akkor tudjak felallitani oket indulaskor ha a mozdonyon van egy segedvezeto is, aki kezzel beuti a hianyzo adatokat es korrigalja a kommunikacios gondokat. Ez tobbnyire mukodik, de ha jol ertem idozites kritikus, tehat ha nem jo utemben adjak ki a parancsokat a ket vegen, akkor osszeakadnak. Ezzel a tipussal mar a svajci valtozatnal is gond volt es van is.

  A trivialis megoldas az lenne, hogy nem hasznaljak a vezerlokocsit es mindig korbejar a mozdony, mint a mavnal sok helyen, ahol a Bombardier Traxx inkabb csak huz, mint tol, az ido feleben a vezerlovel a mozdony mogott. Persze a magyar mernokok vegul megoldottak a problemat, de a hirek szerint a teljes gyari vezerles kicserelesevel egy magyar barkacs megoldasra.

  A bombardier ugylatszik nem tud ETCS kompatibilis csatlast biztositani a Siemens ETCS vezerlo iranyaba MVB buszon at. Korabban 2007 es 2016 kozott szivtak a tehervonati integracioval, ahol persze nem volt meg vezerlokocsi is a vonat masik vegen. Szoval 9 ev alatt oldottak meg a feladatot felig. Most annyi valtozott, hogy jott a vezerlokocsi, amitol a mozdony egyik vege helyett idonkent a mozdony egyik vegehez csatolt hosszu szerelveny tavolabbi vegere kerul a vonat eleje az ETCS rendszerben. Innentol a gepnek a tavoli vezerlokocsi jelfogoit kellene hasznalnia a fent emlitett MVB buszon keresztul. Egyebkent ezen megy at minden, a vilagitasvezerles, az ajto szenzorok, de meg a mellekhelyisegek foglaltsagi szenzor adatai is. Az eredmeny, hogy valahogy a ket vezerloegyseg nem tud kommunikalni megfelelo modon es elosztani a 3 vezetoallas es 3 ETCS szenzor kozott, hogy akkor tulajdonkeppen ki az eleje, a kozepe es a vege a szerelvenynek.

  ps: A regi magyar rendszer (azon kivul hogy nem multiplexalt), tobb uzemmod valaszto kapcsolobol all. Eloszor a mozdonyon kell kivalasztani, hogy melyik vege aktiv, majd azt, hogy az adott vezetoallas vezet vagy egy tavoli vezerlokocsi. A vezerlokocsi csak tavvezerel, nem rendelkezik esszel, az a mozodnyban marad. Ezutan ETCS eseten csak meg kell adni kezzel, hogy mennyire van a vonat eleje a mozdonytol. A megoldas mellekhatasa, hogy igy mozdony nem lehet vonat kozepen es max. 1 aktiv mozdony es 1 aktiv vezerlokocsi lehet. Ellenben 10 perc alatt be lehet allitani mindent. (Egy Stadler Flirt eseten ez egy kapcsolo elforditasa, a tobbi automatikus.)

  A Simens railjet-eken alkalmazott modszer pedig a Bombardier kiserlete helyesen megoldva. Leul az egyik vezetoallasba a vezeto, megadja hogy mostantol az a vonat egyik vege, majd ha senki mas nem tiltakozik, akkor a rendszer vegigszamolja a kocsikat/mozdonyokat az aktualis osszeallitasban es megkeresi a legtavolabbi kocsit/mozdonyt. Ezutan az iranyvaltoval lehet kapcsolni merre van az elore, de mindig az aktiv vezetoallas vezet, csak az ETCS szenzort kapcsolja, pl. ket csatolt Railjet eseten a rendelkezesre allo 6 kozzul arra amelyikre kell (2 vezerlo veg es 4 mozdony veg van benne). Na ezt kellene a Bombardier-nek valahogy osszehoznia, a konkurens Simens ETCS vezerlojeit felhasznalva. Lathatoan nem igazan megy nekik.
 • barret #3
  Egy normálisabb mozdonyban 1 gombnyomás az irányváltás:) Ez ennyire problémás egy szoftvernek? Meg amúgy is,nem a vezetők kiváltása a célja? Vagy azért kell a vezető,(informatikus) Hogy kék halál után újra indítsa az operációs rendszert? De bonyolult ez!
 • Kissssss0 #2
  hát ja, ez elég ciki...
 • t_robert #1
  hmmmm pedig egy vonat esetében nem árt tudni, hogy előre vagy hátra megyünk.... :)