Skubi

Megjelent a SerialATA 1.0-ás specifikációja

Ma került bemutatásra a Serial ATA (SATA) elnevezésű új, tárolóeszközknek szánt interfész specifikációja. Az elsősorban fejlesztőknek szóló dokumentummal kívánják az érdekeltek elérni a SerialATA mielőbbi piacra történő bevezetést. A specifikáció letölthető a Serial ATA Working Group honlapjáról, a www.serialata.org-ról.

A Serial ATA számos elkövetkezendő generációs tárolórendszer támogatását is már megoldotta az alap átviteli sebesség, az ún. Ultra SATA/1500 (1.5Gbps) egyszerű skálázhatóságával 2x, ill. 4x-eres sebességűre. A merevlemezeken kívül, DVD és CD-RW megahjtókat is csatlakoztathatunk majd alaplapunk SATA interfészéhez. A Serial ATA a manapság használt Parallel ATA felületet hivatott leváltani. A szoftverkompatibilitást megtartva, a Serial ATA a holnap kompjútereinek és tárolóeszközeinek igényeit is kielégíti majd.

A számítógépgyártók tökéletesebb rendszereket készíthetnek, hiszen a SATA kábelek, felépítésükből adódóan, könnyebben szerelhetők, kisebb helyigényűek a csatlakozópontoknál, és kevesebb feszültséggen üzemelnek mint párhuzamos elődei. Az operációs rendszereket nem kell külön felkészíteni az új szabvány fogadására, mivel szoftveresen azok kompatibilisek a régebbi ATA eszközökkel. Az elmélet gyakorlatba történő adoptálása, feltehetően 12-18 hónapot fog igénybe venni, olvasható a SATA weblapján.

A munkacsoportba tartozó hét Serial ATA támogató, a APT Technologies Inc., Dell Computer Corporation, IBM Corporation, Intel Corporation, Maxtor Corporation, Quantum Corporation and Seagate Technology. A 2000 februárban megrendezett Intel Developer Forum alatt alapított egyesüléshez azóta több mint 60, kisebb-nagyobb cég csatlakozott, a kábel, és csatlakozógyártóktól egészen a formatervező vállalkozásokig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!