MTI

Az Aribnbre nem vonatkozik az ingatlanközvetítésre érvényes francia jogszabály

A rövid távú ingatlankiadást végző Airbnb Irelandnek Franciaország nem teheti kötelezővé az ingatlanközvetítésre vonatkozó adminisztratív szabályok betartását az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának csütörtöki döntése szerint.

Az ügy előzménye, hogy Franciaországban az ingatlanközvetítés olyan szabályozott szakmának minősül, amelynek gyakorlója számos adminisztratív szabály betartására köteles. A szállásadók egy franciaországi érdekvédelmi szervezete feljelentést tett egy párizsi bíróság mellett működő vizsgálóbírónál az Airbnb Ireland ellen, mivel információk szerint a cég az adminisztratív szabályok betartása nélkül folytat az országban ingatlanközvetítői tevékenységet.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy az Airbnb franciaországi tevékenységének korlátozása összeegyeztethető-e az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvvel, amely nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozzák az ilyen típusú szolgáltatásnyújtást másik tagállamból.

Az uniós bíróság ítéletében mindenekelőtt azt mondta ki, hogy a vonatkozó, elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint a cég közvetítői szolgáltatást végez, amelynek célja, hogy egy elektronikus platformon keresztül díjazás ellenében összekapcsolja a potenciális bérlőket a rövid távú elszállásolást kínáló bérbeadókkal. Aláhúzták, az ilyen jellegű közvetítői szolgáltatás, mint amelyet az Airbnb Ireland nyújt, egyáltalán nem nélkülözhetetlen a szálláshely-szolgáltatások megvalósításához, mivel a bérbeadók és a bérlők számos más, olykor már hosszú ideje rendelkezésre álló csatornán kapcsolatba kerülhetnek.

Az uniós bíróság indoklása szerint a vonatokozó jogszabály szerint a közvetítői szolgáltatás "információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak" minősül, így az ilyen szolgáltatást végző vállalkozás tevékenységére nem vonatkozhatnak az ingatlanügynökökre vonatkozó francia szabályok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #1
  Uber, AirBnB... ideje lenne a lokális jogalkotóknak a helyi (saját maguknak okozott) problémáikat nem a netes cégekre hárítani.
  Ugyanis ezek csak közvetítők. Bárki, bármit akar belelátni, csak közvetítők.
  A helyi gazdasági szereplőket (lakásbérbeadó, fuvart vállaló) kellene valamilyen egyszerű és általános (mindenkire azonos terheket, de nem értelmetlen terheket) róvó szabályozást létrehozni. (Ezt hívják egyébként vállalkozóbarát környezetnek).

  Amit teljes joggal el lehet várni tőlük, hogy
  1./ adjanak pontos elszámolást arról, kiknek mit közvetítettek, mennyiért.
  2./ az adott területen (ország, régió, település) szerzett bevételük után ott is adózzanak.

  De itt a "felelősségáthárítás" zajlik leginkább, azokat a problémákat amiket a helyi káoszba fulladt szabályaik okoznak próbálják áthárítani a politikusok.
  Leginkább a piaci mechanizmusokba beavatkozás a cél. Értem én, hogy ez hasznos és hiszek is a kontrollált piacban, de általános és egységes szabályok mellett, mert egyébként kontraproduktívvá válik.